Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a susținut o declarație de presă în care a detaliat măsurile anunțate de președintele Iohannis referitoare la anul școlar.

Ministrul a precizat că elevii care nu au acces la tehnologie vor primi sprijin, „unitățile de învățământ și inspectoratele vor trimite resurse educaționale și sarcini de lucru”.

Anisie a mai anunțat că materia neparcursă în acest an școlar va fi recuperată.

Evaluarea se va susține începând cu 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise în 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe”, a mai declarat ministrul.

Principalele declarații:

„Astăzi, președintele a anunțat măsurile pentru sistemul de învățământ. Prioritățile ministerului meu sunt de a asigura cadrul pentru încheierea situațiilor școlare a elevilor, dar și pentru susținerea examenelor în condiții de siguranță.

Declarație de presă susținută de Ministrul Educației și Cercetări, Monica Cristina Anisie

Declarație de presă susținută de Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie

Posted by Ministerul Educației și Cercetării-România on Monday, April 27, 2020

În această declarație, voi veni cu informații suplimentare la precizările președintelui. Menționez că am luat în calcul pe care state precum Italia, Portugalia, Malta sau Ungaria le-au adoptat.

Cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, dar continuă cele asistate de tehnologie. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele vor trimite resurse educaționale și sarcini de lucru.

Ministerul va elabora ghiduri pentru fiecare disciplină, astfel că unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie parcurse anul viitor, adică se recuperează materia.

Referitor la încheierea mediilor: vor fi încheiate cu minimum două calificative/note, nu se vor mai susține teze. În situațiile excepționale, unde un elev nu are două calificative, ministerul va comunica modalitatea de încheiere a mediilor.

Totodată, studenții își vor continua învățarea online, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție, în baza autonomiei universitare, va stabili modul și data stabilirii examenului.

În privința reluarea activităților: elevii din clasele a 8-a, a 12-a, a 13-a pot reveni în școli pe data de 2 iunie, doar pentru 2 săptămâni, în care se realizează activități de pregătire și consiliere legate de examen.

Referitor la examene: Evaluarea și Bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă, respectând calendarele. Evaluarea se va susține începând cu 15 iunie, iar Bacalaureatul va începe cu probele scrise în 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Vom comunica ulterior calendarul.

Pentru cei care susțin examene de certificare pentru învățământul profesional, se vor organiza examene pe bază de proiect. Proba practică va fi echivalată.

În privința titularizărilor, examenelor de grad, vom comunica ulterior modul de susținere și calendarele.

Vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță în așa fel încât să evităm riscul îmbolnăvirii. Voi elabora un ordin comun cu ministrul Sănătății privind toate măsurile de siguranță pentru reluarea activității.

În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare. MAXIMUM 10 ELEVI ÎN SALA DE CLASĂ!

Inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un tel-verde pentru nelămuririle elevilor, părinților, profesorilor.

Toate măsurile luate de minister respectă recomandările medicilor specialiști. Obiectivele noastre sunt. încheierea cu bine a situațiilor școlare. iar examene să se desfășoare în siguranță și în conformitate cu legea.

Dragi elevi, profesori și părinți, știu că este o perioadă dificilă pentru toți, vă apreciez eforturile, mă bucur că suntem sănătoși și vă mulțumesc că ați continuat învățarea de acasă. Educația continuă în orice formă, vă mulțumesc!”.

Declarația vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile, grădinițele și universitățile nu se vor mai deschide, în forma fizică, până în septembrie.  Singurii care pot reveni la școală sunt elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat conform calendarelor inițiale.

”Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”, a spus președintele.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației la începutul anului școlar, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar se încheie în data de 29 mai, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie.

Evaluare Națională se va desfășura în perioada 15 – 18 iunie 2020. În intervalul 2 – 5 iunie va avea loc înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluare. Examenul de Limbă și literatură română ar urma să fie susținut pe 15 iunie, la Matematică pe 17 iunie, iar la Limba și literatura maternă pe 18 iunie.    

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday