Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, într-o conferință de presă, că i-a propus premierul Dăncilă demiterea lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF.

Ionuț Mișa a fost revocat de la șefia Fiscului, iar noul conducător al ANAF va fi Mihaela Triculescu, lichidator judiciar specialist în insolvență, potrivit Profit.ro.

„În primul rând, schimbarea mentalității. Trebuie să demonstreze că are un tratament onest față de contribuabili. Sunt câteva elemente esențiale pe care ANAF-ul trebuie să le parcurgă în 2019. Vorbim de o reformă, de informatizarea sistemului din cadrul ANAF, o simplificare a modului în care instituția relaționează cu contribuabilii, o colectare mai bună în zona de TVA și nu numai. Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mult mai eficient”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Șeful ANAF, Ionuț Mișa, anunța ieri că Eugen Teodorovici nu i-a reproșat personal nimic: „Nu ştiu despre ce solicitare ar fi vorba. Public, ministrul nu a făcut nicio declaraţie de acest gen. Cred că ar fi şi foarte greu să facă o astfel de solicitare, având în vedere că ANAF are cele mai mari încasări din istorie şi mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii şi conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit”, a spus Ionuț Mișa, potrivit Digi24. 

Principalele declarații ale lui Eugen Teodorovici:

Am solicitat doamnei premier revocarea din funcția de președinte al ANAF a domnului Ionuț Mișa. Anul 2019 este unul cu foarte multe provocări, în special în zona economică. ANAF-ul, așa cum am spus de multe ori, trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie.

În primul rând, schimbarea mentalității. Trebuie să demonstreze că are un tratament onest față de contribuabili. Sunt câteva elemente esențiale pe care ANAF-ul trebuie să le parcurgă în 2019. Vorbim de o reformă, de informatizarea sistemului din cadrul ANAF, o simplificare a modului în care instituția relaționează cu contribuabilii, o colectare mai bună în zona de TVA și nu numai. Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mult mai eficient.

Este important ca ANAF-ul să demonstreze că are un rol corect și un partener echitabil în relația cu mediul de afaceri. Modul în care se alocă resursele să producă un randament cât mai ridicat.

Am înaintat doamnei premier propunerea de numire în funcția de președinte al ANAF și doamna prim-ministru va analiza și va decide în consecință.

2019, fiind un an extrem de intens, strategia mea privind schimbarea ANAF-ului este că are nevoie de o altă conducere. Am acționat în felul în care v-am spus mai devreme. Orice altă informație o vom prezenta într-o conferință de presă”.

În luna noiembrie 2018, Teodorovici făcea declarații referitoare la activitatea ANAF și a lui Mișa: „Referitor la planul de colectare, în el trebuie avute în vedere toate elementele obligatorii pentru ANAF, necolectarea din zona de TVA, creşterea cotei accizei, taxe vamale. O să vedeţi până la final de an un pachet de măsuri foarte clare pentru anul 2019, măsuri care să arate ce se va face şi care vor fi efectele acestor măsuri. Să vadă partenerii noştri internaţionali modul în care funcţionează statul. Nu ştiu dacă cineva trebuie să stea vreodată liniştit într-o funcţie care implică tot ceea ce înseamnă bugetul ţării”.

Conform News.ro în luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.

Execuția bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 26 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, conform execuției bugetare publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. Amintim că execuţia bugetului în aceeași perioadă a anului trecut s-a încheiat cu un deficit de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday