Ministrul Afacerilor Interne a postat în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de prevenire și control a virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgență, începând cu data de 15 mai 2020.

Măsurile propuse de Ministerul de Interne vin în completarea celor anunțate deja de Institutul Național de Sănătate Publică. Măsurile propuse de MAI nu au fost încă adoptate și pot suferi modificări. Observațiile și propunerile referitoare la setul de măsuri pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Astfel, din documentul publicat reiese faptul că rămâne în vigoare interdicția de organizare și desfășurare a următoarelor activități:
− mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau orice alte întruniri în spații deschise;
− activități culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.

Totodată, barurile, restaurantele, cafenele și cofetăriile rămân închise. În schimb, se vor redeschide magazinele din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mască, ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Începând din 15 mai, deplasarea persoanelor în afara localităților se va face doar în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

2. în scop umanitar sau de voluntariat;

3. realizarea de activități agricole;

4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

284 1589026328 Masuri Covid Din 15.05

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday