Institutul de Sănătate Publică a postat în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență. Măsurile nu au fost încă adoptate și pot suferi modificări. Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

Documentul publicat de Institutul Național de Sănătate Publică are 13 pagini și cuprinde și recomandării privind transportul public, reguli de organizare și desfășurare a activităților în unitățile sanitare non-COVID, obligații pentru angajați și angajatori.

Astfel, accesul în saloanele de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică și frizerie se va face doar în baza unei programări prealabile și după ce clienților le va fi verificată temperatura. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mânuși și mască, iar după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor de lucru.

Totodată, activitatea elevilor din clasele terminale (a 8 -a, a 12- a și a 13-a) se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare.

Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Recomandări referitoare la desfășurarea activității cabinetelor stomatologice:

– Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții, etc);

– În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;

– Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare;

– Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc;

– La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);

Accesul persoanelor în lăcașele de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției. Accesul se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m.

În contextul epidemiologic actual, având în vedere faptul că serviciile hoteliere de cazare nu au fost suspendate în perioada stării de urgență, dar acestea nu au funcționat datorită lipsei de clienți ca urmare a restricțiilor de circulație și având în vedere că în perioada următoare hotelurile pot oferi aceste servicii de cazare, însa nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanță, etc., în vederea protejării stării de sănătate a populației, se recomandă următoarele:

1. Hotelurile, prin specificul activității, sunt locuri în care oaspeții locuiesc temporar într-un spațiu restrâns, în care există un grad ridicat de interacțiune între oaspeți și angajați.

2. Aspectele care trebuie avute în vedere în mod deosebit sunt: cazarea oaspeților, alături de serviciile implicite (alimente și băuturi, curățenie, organizarea activităților etc.), și interacțiunile specifice acestor unități (oaspeți-oaspeți, personal-oaspeți și personal-personal).

3. Fiecare membru al personalului trebuie să respecte cu strictețe măsurile de bază pentru protejarea împotriva COVID-19, cum ar fi igiena mâinilor, distanțarea fizică, evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii, respectarea igienei respiratorii, și respectarea recomandărilor de a rămâne acasă și de a solicita asistență medicală, dacă au simptome specifice bolii.

Institutul de Sănătate Publică vine și cu o serie de recomandări pentru angajatori și angajați. Programul de lucru va fi decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă. Angajații vor purta obligatoriu măști. Angajaților li se va lua zilnic temperatură, iar cei cu temperatura peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicație de consultare a medicului de familie

Recomandari Masuri Speficice Dupa Starea De Urgenta

Știre în curs de actualizare…

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday