Structurile Uniunii Europene și persoanele implicate în aprovizionarea armatei ucrainene cu arme letale și combustibil vor purta responsabilitatea pentru orice consecințe ale unor astfel de acțiuni, în contextul operațiunii militare speciale în curs de desfășurare. Trebuie să înțeleagă gravitatea consecințelor”, a transmis Ministerul rus de Externe. 

În comunicat, ministerul a continuat să critice sancțiunile impuse de Occident și a transmis că Rusia va continua realizarea “interesului său național”. 

Acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să asigure realizarea intereselor sale naționale vitale fără a ține cont de sancțiunile și amenințările acestora. Este timpul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor nedivizată în economia globală este de multă vreme o caracteristică a trecutului”, se mai arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Astăzi, Australia a anunțat că va trimite, în colaborare cu NATO, echipament militar letal în Ucraina, alături de alte resurse. De asemenea, tot astăzi, Finlanda a transmis că va oferi Ucrainei 2.500 de mitraliere, 150 de mii de cartușe de muniție și 1.500 de arme antitanc. 

De asemenea, zilele trecute, și Germania a anunțat, în premieră, că transferă direct 1.000 de arme antitanc și 500 de aruncătoare de rachete antiaeriene. Și România trimite muniție, veste antiglonț și căști în Ucraina, urmând și să preia și să îngrijească răniți din această țară. Cehia, Spania, Grecia, Portugalia, Belgia, Suedia, Canada, Franța, Olanda și Marea Britanie au trimis sau au promis că vor trimite echipamente și resurse Ucrainei.

Uniunea Europeană a anunțat, pentru prima dată în istorie, că va aloca fonduri pentru a achiziționa divers armament de pe piața internă sau internațională și le va transporta apoi la granița cu Ucraina, în Polonia, Slovacia, Ungaria sau România, de unde le va preda armatei ucrainene.

De asemenea, Casa Albă a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 6,4 miliarde de dolari pentru a soluționa criza umanitară și securitate din Ucraina. Din această sumă, 3,5 miliarde de dolari sunt alocați Departamentului Apărării. 

Surse alternative: TASS, CNN

Sursa Foto: Anthony Baggett / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday