Update: Ministerul Apărării precizează că și referitor la județul Mureș, pe rețelele de socializare sunt distribuite două documente, și anume: o adresă a Centrului Militar Mureș către DSP Mureș, prin care se solicită actualizarea datelor medicale ale cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor, precum și adresa trimisă de DSP către medicii de familie din acest județ în vederea furnizării acestor date.

Astfel, MApN precizează că aceste actualizări de date se realizează în fiecare an, conform legii.

“Direcţiile sanitare judeţene şi ale municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar. Ca atare, demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină, care se derulează anual și, evident, nu au legătură cu conflictul din țara vecină”, explică Ministerul.

Știrea inițială:

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un comunicat de presă în care dezminte că au început pregătiri pentru recrutarea cetățenilor. În spațiul public a început să circule informația dezmințită acum, în urma mediatizării unui document intern al Primăriei Municipiului București. În continuare, ministerul explică scopul în care a fost întocmit documentul:

”Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale.

Adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art. 1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 21).

Aceste demersuri reprezintă obligații legale ale ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte instituții publice și operatorilor economici pentru asigurarea continuității activităților economico-sociale în caz de mobilizare sau de război

În mod evident, îndeplinirea acestor obligații legale nu are legătură cu situația actuală de securitate din Ucraina”.

MApN reiterează apelul adresat cetățenilor – să se informeze numai din surse oficiale.

Săptămâna trecută, Armata a dezmințit o altă informație falsă, potrivit căruia a început recrutarea tinerilor pentru efectuarea stagiului militar. Informația falsă era prezentată în forma unui mesaj de tip Ro-Alert și s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Sursa: Comunicat MApN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday