Ministerul Apărării anunță că vor fi mobilizați peste 10 mii de militari, 140 de nave și 60 de aeronave. Acțiunile vor avea loc în ianuarie și februarie în apele care înconjoară Rusia și, de asemenea, în zone de maximă importanță din Oceanul Mondial. Vor exista mobilizări și în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Ohotsk (lângă Japonia), dar și în nord-estul Oceanului Atlantic și în Pacific”.

Rusia a condamnat de mai multe ori acțiunile forțelor americane și NATO din Marea Neagră, pe care le consideră preocupări pentru securitatea națională, amintește Barron’s citând AFP.

Scopul declarat de ruși este pregătirea adecvată a Marinei și a Forțelor Aero-spațiale în vederea protejării intereselor naționale ale Rusiei în zonele de interes și pregătirea pentru situațiile în care securitatea național ar putea fi amenințată. Anunțul vine cu o zi înainte de întâlnirea Secretarului american de Stat cu ministrul rus de Externe, care va avea loc la Geneva.

Tot astăzi, Iranul a transmis că o serie de antrenamente pe mare, alături de Rusia și China, vor începe chiar de vineri în nordul Oceanului Indian. Relațiile tot mai strânse dintre cele trei țări vin într-un moment de tensiune majoră între Rusia și țările occidentale. Rusia a mai anunțat marți că va efectua, de asemenea, și exerciții alături de forțele Belarusului. 

De cealaltă parte, Casa Albă avertizează că s-a ajuns “într-un moment în care Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei oricând”, după ce negocierile de săptămâna trecută au eșuat. NATO încă încearcă să reia discuțiile cu Rusia, Jens Stoltenberg invitând reprezentații ruși la o nouă rundă de discuții.

Surse alternative: TASS, Barron’s.

Sursa foto:  | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday