Vizita Secretarului de Stat este considerată o demonstrație de susținere pentru Ucraina. Blinken a afirmat și el, ca și secretarul de presă al Casei Albe, că Ucraina poate fi atacată în orice moment de Rusia.

Administrația președintelui Biden a confirmat că a oferit 200 de milioane de dolari sprijin pentru armata ucraineană. Deși suma a fost aprobată încă din decembrie, oficialii au așteptat ca Blinken să ajungă la Kiev pentru a face publică informația: “Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și vom continua să oferim statului ajutorul de care are nevoie“, potrivit unui oficial american citat sub protecția anonimatului de France 24.

Secretarul de Stat a comentat că Moscova urmărește să crească și mai mult numărul efectivelor militare de la granița cu Ucraina, care deja numără peste o sută de mii de militari: “Știm că există planuri în acest sens, care vor fi anunțate cu puțin timp înainte. Acest lucru îi dă președintelui Putin capacitatea de a lua acțiuni agresive împotriva țării vecine, tot cu un preaviz din scurt“.

După ce va discuta cu președintele Zelenski și alți înalți oficiali ucraineni, Blinken va zbura la Geneva unde vineri se va întâlni cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Kremlinul a refuzat toate apelurile să retragă militarii din zona de conflict și a înaintat mai multe cereri pentru SUA și NATO, inclusiv o interdicție de suplimentare a armamentului și a trupelor în țările care au devenit membre ale Alianței după 1997. Pentru americani, nu este clar dacă Moscova chiar va iniția o invazie sau dacă doar face presiune pentru acceptarea cerințelor.

Administrația americană a comunicat săptămâna trecută că Rusia pregătește o diversiune: agenți ruși purtând însemne ucrainene ar urma să atace și să saboteze trupele ruse staționate la graniță, pentru ca Moscova să aibă o justificare pentru invazie. Sergei Lavrov a comentat că aceste informații reprezintă o “totală dezinformare“ și a amintit că așteaptă răspunsuri la garanțiile formulate în decembrie.

Surse alternative: France 24, DW.

Sursa foto: Twitter Secretary Antony Blinken.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday