Boris Johnson a declarat că își asumă întreaga responsabilitate pentru faptele sale, după ce un raport incriminator care detalia o serie de petreceri ilegale de la biroul liderului britanic din timpul pandemiei a fost făcut public miercuri. Printre evenimentele descrise în raport se numără și o petrecere care a avut loc în aceeași zi cu înmormântarea Prințului Philip.

Mai mulți politicieni de opoziție, cât și colegi din propriul său partid i-au cerut demisia lui Johnson, ca urmare a publicării informațiilor referitoare la evenimentele care au încălcat restricțiile legate de Covid-19. Cu toate acestea, premierul a declarat că deși își recunoaște greșelile, acesta nu se va retrage de la guvernare.

Raportul, realizat de înaltul oficial Sue Gray, nu l-a învinuit în mod direct pe Johnson, însă a oferit detalii necenzurate și a inclus fotografii de la mai multe petreceri desfășurate la biroul din Downing Street la care s-au consumat cantități mari de alcool.

Multe dintre aceste evenimente nu ar fi trebuit să aibă loc”, menționează Gray în raport. “Conducerea superioară trebuie trasă la răspundere”. Chiar și după raportul înaltului oficial, ministrul de Externe Liz Truss, văzut ca un posibil succesor pentru premier, a spus că îl susține în totalitate pe Johnson și decizia lui de a nu se retrage din funcție.

Raportul lui Sue Gray fusese publicat în ianuarie, însă anumite detalii nu au fost divulgate până la finalizarea unei anchete a poliției care s-a încheiat săptămâna trecută prin aplicarea a 126 de sancțiuni celor implicați.

Sursă: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday