Lubov Cernukhin a donat 1,7 milioane de lire sterline conservatorilor, scrie BBC. Donațiile către partid au început în 2012. Potrivit unor documente, soțul ei a primit 8 milioane de dolari (6,1 milioane de lire sterline), de la Suleyman Kerimov, un politician rus supus sancțiunilor SUA. Cea mai mare parte din suma donată a venit după ce soțul ei a primit cele opt milioane de dolari. 

Vladimir Cernukhin, soțul lui Lubov, ar fi primit banii în 2016, printr-o companie din Insulele Virgine, care are legătură cu miliardarul Suleyman Kerimov. Avocații lui Lubov Cernukhin susțin că donațiile nu sunt influențate de Kremlin.  Miliardarul Kerimov este proprietarul celei mai mari mine de aur din Rusia și membru al camerei superioare a Parlamentului. El este cercetat în Franța, fiind suspectat de fraudă fiscală. 

Vladimir Cernukhin, în vârstă de 52 de ani, este un fost ministru adjunct al Finanțelor sub conducerea lui Vladimir Putin, care a părăsit Rusia în 2004, după ce a fost demis. Familia Cernukhin este considerată una dintre cele mai proeminente familii britanice de origine rusă, obținând și cetățenia reagatului. Ambii soți locuiesc la Londra.

Plățile i-au adus lui Lubov Cernukhin acces la cele mai importante personaje de pe scena politică din UK. În schimbul a 135 de mii de lire sterline, a fost invitată la o cină la un hotel de lux cu cabinetul prim-ministrului Theresa May în aprilie 2019. A făcut de două ori oferte câștigătoare la o licitație pentru un meci de tenis cu Boris Johnson. Ultima, în februarie anul acesta, a costat-o 45.000 de lire sterline. În 2014, a plătit 160 de mii de lire sterline pentru a juca tenis cu prim-ministrul David Cameron și apoi cu primarul Londrei.

Informațiile provin din FinCEN Files, o scurgere uriașă de informații, ajunsă în presa internațională, care arată cum marile bănci din lume permit cu bună știință spălarea banilor murdari (proveniți din infracțiuni) prin transferul lor în conturi din întreaga lume. Un consorțiu de jurnaliști a analizat documentele timp de un an de zile.

Sursă: BBC

Foto: Instagram Elizabeth Truss

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday