Membrii Parlamentului Marii Britanii au aprobat astăzi o moțiune prin care solicită implementarea unei comisii care să stabilească dacă presupusele declarații false ale premierului Boris Johnson în fața Parlamentului, cu privire la participarea la unele petreceri private în timpul carantinei Covid din 2020, echivalează cu o lipsă de respect față de Camera Comunelor.

Moțiunea a trecut fără probleme și opuneri, scrie CNBC, după ce guvernul Johnson a amânat anterior să ia orice fel de decizie cu privire la deschiderea unei anchete. Prim-ministrul a declarat că nu are “nimic de ascuns”, dar a sugerat Parlamentului Marii Britanii să amâne orice anchetă până la finalizarea celei deschise de poliție.

Premierul britanic Boris Johnson s-a confruntat în ultimele luni cu probleme politice, ca urmare a declarației sale “controversate” conform căreia biroul său din Downing Street a respectat toate regulile de izolare în timpul pandemiei de Covid. Ulterior, un raport intern elaborat de Sue Gray, funcționar de rang înalt în cadrul guvernului britanic, a constatat că cabinetul premierului a organizat petreceri în timpul lockdown-ului, punând declarația anterioară a lui Boris Johnson sub semnul întrebării. 

Totodată, săptămâna trecută, Downing Street a confirmat că Boris Johnson și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au primit o înștiințare în care li se transmitea că vor fi amendați de poliție pentru petrecerile de la sediul guvernului din timpul perioadelor de carantină. Sumele pe care cei doi oficiali britanici vor fi nevoiți să le plătească nu au fost făcute publice. 

Johnson neagă că a indus în eroare Parlamentul britanic în mod intenționat, care, scrie Reuters, este o chestiune care solicită în mod clar demisia premierului, și spune că și-a dat seama că încalcă regulile. Boris Johnson și-a cerut ulterior scuze pentru comportamentul său. 

Ca urmare a acestui eveniment, mai mult de jumătate de englezi consideră că Boris Johnson ar trebui să-și dea demisia din funcția de prim-ministru. 

Surse alternative. Deutsche Welle, Reuters, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday