Guvernul Marii Britanii a anunțat astăzi un val de interdicții îndreptate asupra a șapte oameni de afaceri ruși acuzați că au făcut tranzacții cu statul rus. Abramovici este acuzat că a beneficiat financiar de pe urma relației apropiate cu Vladimir Putin, în ultimii zeci de ani.

Potrivit Trezoreriei britanice, oligarhul se mai face vinovat de finanțarea unor posibile acțiuni de destabilizare în Ucraina, prin intermediul firmei de aluminiu Evraz pe care o controlează. Evraz este acuzată inclusiv că a furnizat importante cantități de oțel armatei Federației Ruse.

Guvernul de la Londra a explicat pentru Financial Times că din această situație, miliardarul nu mai poate vinde Chelsea, așa cum a anunțat săptămâna trecută. Totuși, acesta ar putea să evite interdicția de a intra în UK, întrucât deține și cetățenie israeliană și portugheză.

Roman Abramovici a infirmat că are strânse legături cu președintele Vladimir Putin. El a cumpărat Chelsea Londra în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline și are de recuperat de la club 1,5 miliarde de lire. În ultimii 19 ani, echipa de fotbal a câștigat 18 trofee majore, inclusiv Champions League (în 2012 și 2021) și campionatul Angliei (de cinci ori, ultima dată în 2017).

Au mai fost sancționați în Marea Britanie și:

  • Oleg Deripaska – președinte al Rusal, cea mai mare companie de exploatare a aluminiului din lume;
  • Igor Sechin – președinte Rosneft, cel mai mare producător rus de petrol;
  • Andrei Kostin – președinte al băncii VTB, a doua cea mai mare a Rusiei;
  • Alexei Miller – director executiv Gazprom;
  • Nikolai Tokarev – președinte Transneft, gestionarul conductelor de țiței din Rusia.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday