Românii au ieșit din nou în stradă, pe 10 august, la un an de la mitingul Diasporei, reprimat violent de jandarmi. Peste 20 de mii de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală. Celebrul pianist David Martello, cunoscut pentru concertele sale în mai multe zone de conflict din lume, a susținut o reprezentație în mijlocul manifestanților. În Capitală, organizatorii estimau că vor veni aproximativ 250 de mii de persoane la manifestație. 

Proteste s-au desfășurat sâmbătă seara și la Iași, Sibiu, Brașov și Cluj-Napoca. La Iași sau fost peste o mie de persoane, la Cluj-Napoca câteva sute de persoane, care au plecat în marș prin oraș. La Sibiu peste o mie de persoane au ieșit în centrul orașului.

Nu s-au înregistrat incidente majore la manifestația din Piața Victoriei. Patru protestatari au fost duși la secțiile de poliție, doi dintre aceștia având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a fost amendat cu 300 de lei pentru că a adresat injurii forțelor de ordine, a anunțat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, citat de Mediafax.

UPDATE 23:00: În Piața Victoriei mai sunt câteva sute de persoane.

UPDATE 22:15: La ora la care protestul ar trebui să se încheie oficial în Piața Victoriei mai sunt câteva mii de oameni.  Aceștia au făcut un altar pe care au aprins lumânări, în memoria victimelor de la Colectiv și în memoria Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu.

Fotografii de la manifestația din Piața Victorie (Inquam Photos/Octav Ganea & George Călin)

UPDATE 21:45: Se apropie ora la care protestul ar trebui să se încheie oficial (22:15). Jandarmeria anunță că va discuta cu organizatorul manifestației, dar că va rămâne în piață pentru a se asigura că „fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă”.

UPDATE 21:20: Câțiva protestatari agresivi au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, dar au fost calmați de ceilalți manifestanți. Jandarmii și-au păstrat calmul, scrie G4Media.

Jandarmeria anunță că pentru siguranța participanților la adunarea publică a fost lărgit spațiul delimitat cu panouri metalice. Totodată Jandarmeria a făcut un apel la calm: Adresăm participanților rugămintea de a fi atenți in jurul lor și de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întrați in conflicte!

UPDATE 21:15: Oamenii au început să plece din Piața Victoriei.

LIVE din Piața Victoriei, de la mitingul organizat la 1 an de la protestele din 10 august 2018 —> http://bit.ly/2OK63eG

Gepostet von Libertatea am Samstag, 10. August 2019

UPDATE 21:00: Circulația în Piața Victoriei a fost oprită în totalitate. Numărul persoanelor prezente în fața Guvernului a crescut la 20 de mii. Mulțimea scandează „Rușine, rușine să vă fie” și „Hoții”. Oamenii au aprins luminile telefoanelor.

UPDATE 20:45: Numărul manifestanților din Piața Victoriei a trecut de 15 mii. Oamenii au pancarte cu diverse mesaje și steaguri, fluiere și vuvuzele.

UPDATE 20:30: Sute de clujeni de toate vârstele, inclusiv copii, au ieșit pe străzile orașului, scrie Ziua de Cluj. Oamenii au adus cu ei pancarte și steaguri. Se scandează: “Nu vrem să fim o nație de hoți”, “Rușine să vă fie”, “București nu uita, Clujul e de partea ta”

Cluj – 10 august 2019Ce facem sa NU se mai repete?

Gepostet von Umbrela Anticorupție Cluj am Samstag, 10. August 2019

UPDATE: 20:10: Aproximativ o sută de persoane protestează și la Brașov, scrie newsbv.ro. Și la Sibiu oamenii s-au strâns în centrul orașului. Conform Ora de Sibiu, sunt peste o mie de persoane iar numărul protestatarilor continuă să crească. Atmosfera în piață este calmă, oamenii ascultă muzică patriotică.

Numărul protestatarilor din Piața Victoriei continuă să crească.

UPDATE 20:00: Numărul oamenilor prezenți la manifestația din Piața Victoriei se apropie de zece mii. Mulțimea este dispersată, fiind zone cu densitatea mai mare de manifestanți, dar și zone cu densitate mai redusă.

UPDATE 19:40: Pianistul David Martello, cunoscut pentru concertele sale în mai multe zone de conflict din lume susține un concert în Piața Victoriei din București. 

#10august LIVE – spre Piața VictorieiAvem dreptul să ne imaginăm o Românie curată, educată, prosperă și fără corupție

Gepostet von Rezistența TV am Samstag, 10. August 2019

UPDATE 19:36: Protestatarii care au plecat în marș din fața Ministerului de Interne au ajuns în Piața Victoriei. Numărul oamenilor din piață sare de cinci mii.

UPDATE 19:30: Peste o sută de persoane protestează și în Piața Unirii din Iași, împotriva corupției și a incompetenței guvernării PSD-ALDE, conform Ziarului de Iași.

UPDATE 19:00: Numărul protestatarilor continuă să crească. În fața Guvernului sunt câteva mii de persoane. Până la această oră nu au fost înregistrate incidente majore. O persoană a fost reținută deoarece asupra sa a fost descoperit un cuțit. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza caniculei.

UPDATE 18:30: Purtătorul de cuvânt la Jandarmeriei anunță că o persoană a fost reținută, după ce la un filtru forțele de ordine au descoperit că avea asupra sa un cuțit. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza caniculei.

O a doua manifestație are loc și în fața Ministerului de Interne. Aproximativ o sută de persoane s-au strâns în fata instituției și apoi au plecat în marș către DIICOT, iar în cele din urmă vor ajunge în Piața Victoriei.

Foto: Inquam/Octav Ganea

UPDATE 18:05: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei crește. Sunt aproximativ o mie de persoane.

UPDATE 17:10: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei anunță că până la această oră nu au fost înregistrate evenimente. Numărul persoanelor din Piața Victoriei de apropie de o sută.

UPDATE 16:00: Peste 50 de persoane sunt prezente în fața Guvernului, la această oră.

UPDATE 15:45: Primarul General Gabriela Firea, care și-a delegat atribuțiile în această perioadă, anunță că urmărește pe monitoarele Poliției Locale ce se întâmplă în București.

UPDATE 13:40: Câteva persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei din Capitală, cu bannere și steaguri.

Foto: Inquam/George Călin.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în Piața Universității, că, în urmă cu un an, Guvernul PSD și-a atacat proprii cetățeni și a subliniat că „evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru ața ceva inimaginabil”, anunță News.ro.

Iohannis: , despre momentul 10 august: Români au fost atacaţi de Guvernul României

"Acum un an de zile, (pe 10 august) s-a întâmplat ceva ce a început frumos, au venit să protesteze paşnic, apoi a devenit una dintre cele mai mari tragedii postdecembriste, români au fost atacaţi de Guvernul României" – Iohannis, în Piața Universității

Gepostet von Epoch Times Romania am Samstag, 10. August 2019

La București sunt anunțate două manifestații, ambele cu începere de la ora 16:00, când protestatarii sunt așteptați în Piața Victoriei. La București sunt anunțate două evenimente: „RESET – TOATĂ ȚARA LA BUCUREȘTI!” și evenimentul principal, pentru care Primăria Capitalei a aprobat o manifestație pentru 10 august 2019, denumit „Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOTI in Piata Victoriei!”.

Lista manifestațiilor anunțate în celelalte orașe ale țării:

Reamintim că pe 10 august 2018, peste 120 de mii de persoane au protestat în toată țara. La București, manifestațiile au fost marcate de violențe extreme și bătăi de stradă. Jandarmeria a intervenit atunci în forță.

Președintele Iohannis a reacționat la scurt timp după violențele de atunci ale jandarmilor, spunând: „Violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații.”

Președintele îi solicitase atunci procurorului general al României demararea unei anchete privind modul în care a intervenit Jandarmeria. 

Reacția Jandarmeriei nu a întârziat să apară. Reprezentanții instituției au spus, după violențele de la protestul Diasporei, că „Acțiunile noastre au fost defensive. S-a impus o ripostă pentru a restabili liniștea și ordinea publică. Intervenția pentru extragerea celor violenți ar fi fost riscantă.”

Reamintim că aproape opt sute de persoane au depus atunci plângeri, în dosarul violenţelor de la protestul Diasporei din 10 august.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday