Precizările Jandarmeriei Române privind intervenția în forță de la protestul Diasporei au fost făcute într-o conferință de presă. Oficialii au declarat că intervenția a fost pe deplin justificată. Mai mult, referitor la protestele anunțate pentru astăzi, aceștia au punctat: ,,Îi avertizăm pe cei care vor să participe la proteste să fie receptivi la ceea ce anunțăm noi pentru că se expun conștient sau inconștient unor riscuri”.

Amintim că protestul de vineri din Piața Victoriei a fost marcat de ample violențe și bătăi de stradă. Potrivit ultimelor date, peste patru sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Jandarmeria a postat pe pagina de Facebook un clip video în care prezintă violențe ale protestatarilor.

https://www.facebook.com/jand.romana/videos/1784619901587635/

Principalele declarații:

În numele tuturor jandarmilor, mulțumiri publice pentru că au protejat colegii jandarmi loviți cu brutalitate.

Am văzut cu toții persoane extrem de violente, violențele au generat consecințe grave.

Dispozitivul a fost eminamente defensiv, când forțele au fost atacate.

Majoritatea televiziunilor au surprins în direct imagini cu grupul care la ora 15:00 a încercat să intre în sediul Guvernului. Intervenția a fost pe deplin justificată. Tot ce a urmat ulterior susține afirmația. S-a impus o ripostă proporțională pentru a restabili liniștea și ordinea publică.  Din rândul doi de protestatari se arunca cu obiecte.

S-au dat semnale luminoase care anunțau intervenția în forță, pentru atenționarea privind evacuarea.

Prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Pe baza comportamentelor agresive, Jandarmeria a primit aprobarea la ora 23:11. Până la ora 2:00 s-au luat măsuri graduale pentru a evacua zona. În tot acest timp jandarmii au fost loviți cu pietre și alte obiete contondente și ulterior s-a decis o intervenție în forță.

Un grup a avut un obiectiv bine determinat, de a instala haosul. 33 de persoane au fost conduse la mai multe secții. Până la această oră au fost 8 dosare penale întocmite.

Structurile MAI au fost mobilizate pentru indentificarea persoanelor care au sustras o armă de la colega jandarm care a fost pusă la pământ. Cazul a fost preluat de parchetul competent.

Jandarmii nu își abandonează camarazii și sunt dispuși să își sacrifice chiar și propria viață pentru apărarea celorlalți.

Dincolo de intervențiile dificile, cea mai dificilă intervenție a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată.

Au fost impuse 223 de sancțiuni contravenționale.

Pe rețelele de socializare se anunță și pentru această seară proteste, însoțite de mesaje care incită la violențe. Îi avertizăm pe cei care vor să participe la proteste să fie receptivi la ceea ce anunțăm noi pentru că se expun conștient sau inconștient unor riscuri. Există riscul apariției persoanelor agresive care să încercerce deturnarea evenimentelor.

Solicităm participanților să facă pasul înapoi când li se cere acest lucru. Au fost folosiți oameni pașnici de către huliganii care au produs actele de violență. Evitați prezența copiilor în Piață.

Toată acțiunea de aseară a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar.

Intențiile noastre au fost clare. Ne dorim ca lucrurile să rămână într-un registru cât se poate de civilizat. Nu vom tolera acțiuni care pun în pericol ordinea publică.

Folosirea forței este ultima soluție. Am avut prezente echipele de dialog. În momentul în care s-au rupt cordoanele de jandarmi și s-a încercat pătrunderea în sediul Guvernului, jandarmii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pot folosi materiale gradual cu respectarea prevederilor legale.

Pe tot parcursul zilei cei din Piață au fost avertizați că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în zona în care au loc violențe.

Extracția din mulțime este o procedură uneori dificilă. Grupurile violente nu au fost compacte. S-a creat o breșă prin centrul Pieței cand reprezentații Brigăzii s-au dus să-și salveze colegii. Trebuie să vă spun că anterior a existat un apel pe 112 în care reprezentanții unui fast-food au reclamat că vitrinele au fost vandalizate.

A fost un dipozitiv defensiv și reactiv. Se arunca asupra forțelor de ordine cu obiecte de mobilier stradal. Trebuie să intervii.

În 2017 grupul a fost foarte compact. De această dată grupurile au fost compacte, dar dispersate în toată masa de manifestanți. Riscurile unei intervenții de extracție erau foarte mari. Nu am să intru în foarte multe detalii. Cei care se aflau în grupurile compacte au lovit manifestanții care protestau pașnic. Erau bine organizați.

Jandarmeria a fost foarte bine pregătită. Dacă nu am avut violență excesivă a fost datorită intervenției bine moderate a Jandarmeriei.

Față de 2017 e diferit. Atunci oamenii au făcut un spațiu larg și s-au delimitat de grupurile violente.

La controalele preventive făcute nu au fost găsite foarte multe elemente. Am găsit în schimb un dispozitiv cu electroșocuri.

Am fost nevoiți să facem niște breșe. Inclusiv când făceam asta au fost aruncate sticle, pietre.

Ne-am izbit de o reticență în ceea ce privește acțiunile noastre. Toate măsurile pe care le luăm au ca scop asigurarea protecției și a siguranței.

Violențele au început după ora 14:00. Nu am avut nicio perioadă de liniște după acest moment.

S-au făcut avertizări și somații.

Fluxurile de persoane au tot crescut, iar incidentele au avut loc în diferite locații. Au fost tratate puctual cu substanțe iritant-lacrimogene. Dacă nu au avut rezultat s-a ajuns la ultima soluție pentru dispersarea participanților. Dacă erau de bună credință, nu mai aveau ce să caute acolo după ce noi am făcut acele somații.

Nu se poate face o delimitare matematică. În momentul în care forțele de ordine sunt atacate, ele ripostează conform legii. Nu putem permite unor grupuri izolate să atace insituțiile statului român.

Colega jandarm se afla în cadrul unui dispozitiv care executa o intervenție punctuală. Cei doi au rămas în urma dispozitivului.

Tot timpul au existat presiuni din diferite părți ale masei de oameni. Când asupra forțelor de ordine se exercită presiuni, se fac cele trei somații și, dacă nu eliberezi zona, înseamnă că îți asumi intervenția jandarmilor.

Pentru ce să fie demisii? (răspuns la întrebarea: Vor fi demisii?).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday