Gazprom a anunțat ieri că urmează să oprească funcționarea unei turbine ce aparține conductei Nord Stream 1, din motive tehnice, și că va reduce livrările. Astăzi, compania germană Gascade, care operează cea mai importantă conductă pentru transportul de gaze dinspre Rusia spre Europa, a precizat că doar 1,28 milioane de metri cubi pe oră (aproximativ 20% din capacitatea gazoductului) au fost transportați prin Nord Stream 1. 

De asemenea, Uniper, cel mai mare importator și depozitar de gaze naturale din Germania, a declarat că a primit doar o cincime din volumul stabilit. În acest context, și-a anunțat intenția de a lansa măsuri legale împotriva Gazprom.

Klaus Mueller, șeful autorității germane de reglementare în energie a declarat că Germania încă  poate să evite raționalizarea gazelor naturale, dacă consumatorii își vor reduce consumul. “Lucrul crucial este să economisim gaz. Aș dori să aud mai puține plângeri, iar rapoartele din industrie să spună, noi, ca sector, contribuim la acest lucru”, a declarat oficialul. 

Germania este unul dintre statele europene a cărei economie depinde cel mai mult de gazele naturale rusești. Gazprom a mai efectuat reduceri ale fluxului de gaze naturale de pe Nord Stream 1, conducta funcționând până astăzi doar la 40% din capacitatea sa. În acest context, Germania a început să aplice un plan de urgență în trei faze, ultima fiind raționalizarea. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday