Gazprom a transmis astăzi că oprește funcționarea unei alte turbine de gaz Siemens, ce aparține stației de comprimare Portovaya a Nord Stream 1, invocând defecțiuni tehnice ale motorului. Potrivit companiei, începând de miercuri dimineața (ora 7:00 ora României), debitul va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Nord Stream 1 funcționează în acest moment la doar 40% din capacitate, iar suspendările ce urmează să fie impuse miercuri ar reduce fluxurile la doar o cincime din capacitatea totală.

Săptămâna trecută, Gazprom a reluat livrările de gaze rusești spre Germania via conducta Nord Stream 1, după o perioadă de mentenanță de 10 zile, însă conducta funcționează în prezent la doar 40% din capacitate, un nivel care, potrivit Rusiei, se datorează întârzierilor apărute în revenirea unei turbine pe care firma Siemens Energy a trimis-o pentru service în Canada.

Politicienii din Europa au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în această iarnă, un pas care ar împinge Germania în recesiune și ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care oricum se confruntă deja cu prețuri mai mari la alimente și energie. Mai mult, președintele rus Vladimir Putin a avertizat luna aceasta că sancțiunile continue riscă să declanșeze creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume. 

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale. Europa importă aproximativ 40% din gaz și 30% din petrolul său din Rusia.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday