Liviu Dragnea acordă în această seară la Antena 3 primul interviu de la izbucnirea conflictului deschis cu Gabriela Firea. Acesta a spus că “Ideea amnistiei nu este o iluzie juridică, deoarece este nevoie de repararea problemelor generate de implicarea serviciilor în justiţie”. Acesta a mai adăugat că are informații și dovezi care vor ieși la iveală în săptămâna care urmează că “Mitingul din 10 august a fost finanțat din străinătate, iar unii protestatari au fost organizați paramilitar. A fost tentativă de lovitură de stat”.

Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:

“Am respect pentru ofiţerii SRI, nu și pentru conducerile instituţiei, care au acţionat obscur în ultimii ani. Domnul Maior crede că si acum este şeful SRI. Face jocuri, discuţii, cu oamenii din PSD, din toate sferele. Aşa mi-a spus cineva de curând. A fost in perioada asta în România şi au fost tulburări în partid. Marcam o coincidenţă.

Pentru a nu continua acest program de guvernare, au început atacuri directe la mine, m-au demonizat. Eu sunt de vină pentru orice, așa se spune. Au încercat cu dosare, cătușe, condamnări, dar PSD n-a cedat și nu cedează. Au mers cu ideea de a încerca din interior, aici ajungem la doamna Firea.

Firea a spus c-o spionez. Nu am cum, n-am serviciu de spionaj, astea sunt prostii. Doar nu credeți că Ministerul de Interne spionează pentru mine. Nu este permis ca un membru să se așeze la coada celor care atacă guvernul. Acestea se pot discuta în partid.

Nu sunt adeptul pedepselor dure, însă urmează ca eu și doamna Firea să avem o discuție serioasă. Nu regret că am susținut-o pe Gabriela Firea. Aș face la fel dacă aș avea ocazia. Nici formal nici informal nu am vorbit despre alt primar la București. Firea nu riscă excluderea din PSD, din partea mea. Din punct de vedere al CEX n-am de unde să știu.

Cred că doamnei Firea i s-au întipărit informațiile că cineva vrea să arunce vina pentru 10 august asupra ei. Nu se poate vorbi de o vină. Pe 10 august nu s-a acționat ilegal. Jandarmii și-au făcut datoria. PSD trebuia s-o demită pe Dan spunând că a adus și pe cei violenți în piață, ca să dea cu pietre?

Am informații, care vor fi făcute publice pe larg săptămâna viitoare, că a fost vorba de o intervenție externă. Sunt dovezi că au fost finanțate protestele, că protestatarii au fost antrenați paramilitar. Poate chiar mâine vor apărea aceste dovezi.

Ideea aministiei nu este o iluzie juridică, ca să discutăm foarte deschis şi tranşant. Se vorbeşte în spaţiul public despre nevoia de a se găsi o soluţie sau un pachet de soluţii să se repare nenorocirile care au fost generate de implicarea serviciilor secrete în justiţie, de implicarea procurorilor în instanţe şi de rezultatele odioase ale acestor protocoale ilegale şi neconstituţionale. Pentru mine şi pentru noi, ca partid, ideea unei amnistii nu este o iluzie juridică.

Legat de alegerile prezidențiale, trebuie să avem un candidat comun. Eu am experiența din miezul USL. Când USL s-a rupt, a câștigat altcineva. Când hotărâm să facem anunțul, să stabilim și cine are cele mai mari șanse. Nu trebuie să pronunțăm un nume acum, așa am hotărât cu Tăriceanu. Sunt convins că Iohannis nu va mai fi președinte din 2019.

Reamintim că sâmbăta trecută, pe 1 septembrie, Firea a propus demiterea ministrului Carmen Dan, dar conducerea PSD a respins propunerea.

Câteva zile mai târziu, marți, Firea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte PSD: “Din punctul meu de vedere, Liviu Dragnea trebuie să facă un pas în spate. O retragere ar fi benefică pentru partid și pentru țară.”

De asemenea, miercuri, primarul Capitalei a declarat “Nu sunt împotriva amnistiei, dar nu sunt de acord cu improvizațiile juridice care se pun la cale acum. Nu trebuie să compromitem România. Trebuie să ne asigurăm că PSD nu trece rușinos în istorie.”

Aceasta a continuat seria de atacuri la adresa lui Dragnea și a susținut că “Dacă Liviu Dragnea voia să dea amnistia o dădea. Dar a vrut să aibă această monedă de schimb cu cei care o așteaptă. Va da ordonanța când va avea el nevoie.

În săptămâna care se încheie, mai multe filiale PSD s-au poziționat împotriva lui Liviu Dragnea și a modului acestuia de a conduce partidul.

PSD Ilfov a anunțat în mod public că o susține pe Gabriela Firea: Spunem nu politicii pumnului în gură adus argumentelor celor care nu se află în cercul apropiaților domnului Dragnea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday