Președintele american Joe Biden și liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii au reiterat luni, într-un apel video, hotărârea lor de a continua creșterea costurilor asupra Rusiei pentru “invazia sa neprovocată și nejustificată în Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Ulterior, într-o conferință de presă purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a afirmat că președintele nu a luat nicio decizie până la acest moment în legătură cu o interdicție a importurilor de petrol din Rusia, dar că “Administrația Biden ia toate măsurile necesare pentru a limita prețurile la pompă”.

Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Boris Johnson “și-au subliniat angajamentul de a continua să ofere asistență umanitară, economică și de securitate Ucrainei”, mai arată comunicatul.

Statele NATO și-au sporit prezența militară în țările baltice de la începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, iar mai multe trupe și echipament militar sunt în drum spre flancul est-european, potrivit oficialilor Pentagonului..

După invazie, Casa Alba a impus sancțiuni asupra exporturilor de tehnologie către rafinăriile rusești, iar procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 au fost oprite.  Până acum, sancțiunile nu au fost eficiente în ceea ce privește exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, deoarece Administrația Biden ia în calcul impactul asupra pieței globale a petrolului și prețurile energiei din SUA, comentează Reuters.

Sâmbătă, Vladimir Putin comenta că sancțiunile impuse țării sale de către forțele occidentale sunt asemănătoare unor declarații de război. Din nou, a afirmat că este ”misiunea Moscovei să dezarmeze și să denazifice Ucraina”.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday