130 de polițiști europeni vor patrula pe străzile a trei orașe din statul Kosovo, pentru a compensa lipsa celor circa 600 de polițiști kosovari de etnie sârbă, care au demisionat din cauza scandalului plăcuțelor de înmatriculare. Anunțul a fost făcut de șeful misiunii Uniunii Europene (EULEX), care a precizat că polițiștii europeni nu pot ține locul celor kosovari, astfel că vor putea doar descuraja infracțiunile și crimele, dar nu au competențe de a face arestări sau rețineri.

Guvernul de la Priștina a emis o ordonanță prin care obligă posesorii de mașini cu plăcuțe de înmatriculare sârbești să le schimbe cu cele kosovare, o măsură care a stârnit revolta enicilor sârbi concentrați mai ales în nordul țării. Din această cauză, sute de angajați ai statului, cu origini sârbe, au demisionat, între aceștia circa 600 de polițiști.

Serbia nu a recunoscut independența statului Kosovo, proclamată în 2008, și îi îndeamnă pe sârbii kosovari să ignore deciziile guvernului de la Priștina. Ordonanța privind schimbarea plăcuțelor de înmatriculare a intrat în vigoare la începutul lunii, în ciuda apelurilor din partea SUA și UE de a fi amânată. La acel moment, armatele celor două state vecine au fost puse în alertă.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday