Pe rețelele de socializare din Serbia circulă de ieri o filmare ce pare a arăta vehicule militare dislocate către granița cu Kosovo. Imaginile au fost preluate și de presa din Serbia, iar agențiile de presă anunță că Armata Sârbă a fost pusă în alertă maximă.

Guvernul din Kosovo, provincie separatistă a cărei independență nu este recunoscută de Serbia, încearcă să adopte o legislație ce îi obligă și pe etnicii sârbi să își schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor cu unele emise de autoritățile kosovare.

Protestele etnicilor sârbi au dus în vară la o amânare a legii, până la finalul lunii octombrie. Pe 29 octombrie, Kosovo a fost de acord să nu aplice imediat confiscarea mașinilor cu numere sârbești, dar începând din această lună proprietarii lor vor primi notificări de preschimbare a plăcuțelor în trei săptămâni și vor fi amendați dacă nu se conformează. Azi-noapte poliția din Kosovo a început să dea primele avertismente.

Creșterea tensiunilor dintre cele două țări, reflectate și chiar exacerbate de presa rusă, a alarmat și Uniunea Europeană și NATO. Un oficial german a declarat că Serbia trebuie să se decidă dacă vrea să intre în UE sau să-și strângă relațiile cu Rusia, iar trupele de menținere a păcii ale NATO, dislocate în Kosovo (Kfor) și-au sporit patrulele, pentru a preveni orice fel de incidente.

Surse alternative: BBC, Newsweek

Foto: Attila Jandi | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday