Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la scurt timp după ce guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură în Parlament. Șeful statului a chemat partidele la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11. Amintim că moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi „pentru”, din 399 parlamentari prezenți. În primele declarații după vot Viorica Dăncilă a spus că nu demisionează de la șefia PSD și i-a cerut președintelui să „nominalizeze cât mai repede un premier”.

Voi propune o soluție de executiv cu mandat foarte clar: Guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Să ne întoarcem rapid la votul cetățenilor, adică anticipate. Nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor politice. În cadrul consultărilor voi vedea dacă există un astfel de consens și care este cea mai bună direcție pentru România”, a spus Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale președintelui:

Rezolvat. Astăzi a câștigat România. Astăzi, votul românilor de pe 26 mai a fost întru totul respectat. Căderea Guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției societății față de abuzurile și incompetența acestuia.

Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD, proces început pe 26 mai. Felicit PNL pentru această moțiune, pentru efortul liberalilor de a găsi sprijin. Felicit toate partidele de opoziție pentru că au pus umărul la îndepărtarea guvernului PSD-ist eșuat. Românii au cerut stoparea amnistiei și grațierii, au cerut să nu se producă îndepărtarea de UE.

Bilanțul de astăzi vorbește de la sine: am reușit să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că rațiunea a prevalat, iar la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție care s-a implicat și a arătat că poate lucra împreună. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu guvernul Dăncilă ar fi însemnat o zi pierdută. Voi convoca partidele mâine, de la ora 11, pentru că avem nevoie urgentă de un nou guvern.

Voi propune o soluție de executiv cu mandat foarte clar: Guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea. Să ne întoarcem rapid la votul cetățenilor, adică anticipate. Nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor politice. În cadrul consultărilor voi vedea dacă există un astfel de consens și care este cea mai bună direcție pentru România.

Românii trebuie să fie cât mai puțin afectați în perioada post-moțiune. România are nevoie de un buget corect pentru 2020. Trebuie să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism și credibilitate.

Suntem aproape în pragul alegerilor prezidențiale. Trebuie să ne asigurăm de organizarea în cele mai bune condiții, inclusiv pentru romanii din Diaspora. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției.

Rezultatul de azi e o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. Este esențial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot.

Reamintim că, președintele Iohannis a declarat în mai multe rânduri că își dorește ca moțiunea de cenzură să treacă.„Fără PSD, României i-ar fi fost mult mai bine. Abia aștept să treacă moţiunea să scăpăm de PSD. Acest guvern și-a pierdut orice fărâmă de credibilitate”, spunea Klaus Iohannis.

Anunțul oficial de la tribuna Parlamentului după votul moțiunii: Numărul total al senatorilor și deputaților 466, numărul celor prezenți 399, număr total de voturi exprimate 245, voturi anulate 3, 242 voturi de valabil exprimate, dintre care „pentru” 238 și patru „împotrivă”. Ca urmare a faptului că moțiunea de cenzură a fost votată de 238 de voturi, a întrunit condiția pentru adoptare. Mai multe informații despre cum a decurs votul se pot citi AICI.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday