Plenul reunit a dezbătut și votat astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Aceasta a fost depusă pe 1 octombrie, cu 237 de semnături. Anunțul depunerii a fost făcut într-o declarație comună susținută de lideri ai PNL, USR, ALDE, Pro România, PMP și UDMR. Ulterior, pe 2 octombrie Birourile permanente, dominate de PSD, au decis ca moțiunea să fie dezbătută și votată sâmbătă (5 octombrie). Calendarul a fost schimbat însă după ce ordinea de zi în care programată citirea documentului a fost respinsă, ceea ce a făcut imposibilă dezbaterea ei sâmbăta.

Update ora 14:50: Prima reacție a Vioricăi Dăncilă, după adoptarea moțiunii: Nu demisionez de la conducerea PSD. Fac apel la preșesdintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier.

Update ora 14:42: Anunțul oficial de la tribuna Parlamentului: Numărul total al senatorilor și deputaților 466, numărul celor prezenți 399, număr total de voturi exprimate 245, voturi anulate 3, 242 voturi de valabil exprimate, dintre care „pentru” 238 și patru „împotrivă”. Ca urmare a faptului că moțiunea de cenzură a fost votată de 238 de voturi, a întrunit condiția pentru adoptare.

Update ora 14:35: Ludovic Orban, citat de G4Media: În sfârșit am oprit PSD să facă rău României. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni

Update ora 14:32: Liderii Opoziției anunță că moțiunea de cenzură a fost adoptată, cu 238 de voturi „pentru”. Guvernul Dăncilă este demis.

Update ora 14:10: Votul moțiunii de cenzură s-a încheiat. Se trece la numărătoarea voturilor. Televiziunile de știri anunță că au votat 244 de aleși la moțiunea de cenzură, rămâne de văzut însă cum au votat.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 10 octombrie 2019. Dezbateri și vot asupra Moțiunii de cenzură inițiate de 237 deputați și senatori

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 10 octombrie 2019. Dezbateri și vot asupra Moțiunii de cenzură inițiate de 237 deputați și senatoriPentru a fi la curent cu următoarele transmisiuni în direct, vă rugăm să dați like paginii Privesc.Eu!

Gepostet von Privesc.Eu am Donnerstag, 10. Oktober 2019

Update ora 14:06: Televiziunile de știri anunță că au votat 233 de parlamentari, însă pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi „pentru”.

Update ora 14:00: Victor Ponta a comentat pe Facebook incidentul din timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, când a împins un deputat PSD.

Update ora 13:45: S-a votul deputaților, urmează senatorii. Digi24 anunță că au votat 183 de deputați, dintre care 21 au votat secret. Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat că 183 de deputații au votat la moțiunea de cenzură.

Update ora 13:18: Doi parlamentari PSD au votat până acum, Marius Bota și Mihăiță Găină, anunță G4Media.

Update ora 12:45: Zeci de persoane participă la un protest în fața Parlamentului, unde s-a dezbătut și se votează moțiunea de cenzură. Manifestanții cer demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Protest la Parlament înaintea moțiunii de cenzură

"30 de ani e un termen cam lung pentru un partid ca PSD. Aș vrea să-l văd tras pe dreapta, eutanasiat politic, aruncat la coșul de gunoi al istoriei"- Protest în fața Parlamentului înaintea moțiunii de cenzură

Gepostet von Epoch Times Romania am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Update ora 12:34: Premierul Dăncilă și-a încheiat discursul și și-a exprimat convingerea că moțiunea de cenzură nu va trece. Victor Ponta a solicitat un scurt drept la replică. Dezbaterea moțiunii de cenzură s-a încheiat. Pentru a trece, moțiunea trebuie să întrunească 233 de voturi „pentru”. Votul este secret.

Update ora 12:24: Premierul Dăncilă a luat cuvântul din nou în plen, în încheierea dezbaterii moțiunii de cenzură: „Am o veste pentru românii care se uită la noi și vrem să le arătăm situația. INS a reconfirmat creșterea de 4,4% a economiei românești. Asta spune multe, mulți nu le înțeleg. Răspund punctual. Modul în care atacăm arată cum îi respectăm pe ceilalți, pe cetățeni. Doamna Turcan, amenințarea cu dosare penale la care ați făcut referire, pot să spun că nu mi-aș permite să fac acest lucru. Uitați-vă la ce a făcut liderul partidului dumneavoastră, dosar penal pentru înaltă trădare. Am văzut că atât dvs cât și colegii dvs vorbiți de rezultatul de la europarlamentare. Aș fi de acord cu dvs., dacă în 2016, când PSD a obținut un scor foarte mare, domnul Iohannis și-ar fi dat demisia. Este timpul să învățați că alegerile europarlamentare sunt pentru desemnarea parlamentarilor europeni, nu au legătură cu Parlamentul României”.

Update ora 12:20: Președintele PNL, Ludovic Orban, este convins că moțiunea va trece: „Moțiunea va fi adoptată. Am convingerea că moțiunea va trece. Pe lângă semnatari moțiunii, avem minim 10 parlamentari nu au semnat moțiunea dar care vor vota”.

Update ora 12:18: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: „PSD-iști, ați fost aleși pe listele PSD, încă aparțineți partidului. Nu este calea de urmat astăzi. Nu am văzut un text mai trist decât cel de acum, sincer. Mă așteptam la ceva mai bun, mai frumos, mai profund. De ce n-ați vorbit de domnul Orban, viitorul premier? De ce nu ați venit cu o propunere de premier? Vreau să vă văd mâine, cum vă așezați la masă și împărțiți bucatele, dacă moțiunea trece”.

Update 12:15: G4Media anunță că Gabriel Petrea, șeful organizației de tineret a PSD, va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Update ora 12:10: Drepturi la replică pentru mai mulți parlamentari. Senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, bolnav grav, a fost adus cu ambulanța la Parlament, pentru a vota moțiunea. 

Senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu, adus la Parlament cu ambulanta pentru a vota moțiunea de cenzură

Gepostet von PMP TV am Donnerstag, 10. Oktober 2019

Update ora 12:00: Drepturi la replică pentru Raluca Turcan (PNL) și Lia Olguța Vasilescu (PSD). Dan Barna a declarat, pentru Digi24, că Opoziția are „patru-șase voturi” peste numărul necesar pentru a trece moțiunea.

Update ora 11:57: Dan Barna, drept la replică. Tot din partea USR, drept la replică și pentru deputatul Iulian Bulai.

Update ora 11:52: Robert Sighiartău a luat din cuvântul din partea PNL, urmat de Florin Roman.

Update ora 11:43: Senatorul PSD Titus Corlățean a solicitat un drept la replică. Din partea PSD a luat cuvântul și deputatul Daniel Suciu.

Update ora 11:40: Călin Popescu Tăriceanu vorbește de la tribuna parlamentului: „Dragă Viorica, nu aveam intenția să iau cuvântul, pentru că am fost parteneri doi ani și jumătate. Dacă mă apucam eu să dau din casă, aveam argumente mai tari decât PNL sau USR. Nu ești elegantă deloc, după nouă ani la Bruxelles. Un premier demn de această funcție se referă la “issues, not people”. Doamna Dăncilă ne spunea în vară că nu a fost ea însăși, că a fost timorată, ca nu s-a simțit confortabil. Ce să înțelegem, ca acum v-ați revenit și așa sunteți de fapt? Ăsta este stilul de lumea a treia, de est. Aveți ocazia să rămâneți în istorie ca cineva ținut ostatic la Victoria sau să plecați onorabil. Dacă ești ostatic, nu spune nimic, dar clipește de două ori și noi înțelegem”.

Update ora 11:30: Kelemen Hunor a luat cuvântul din partea UDMR: Această guvernare s-a epuizat.

Update ora 11:25: Dan Barna vorbește din partea USR: „Mă simt ca în dimineața zilei de Bacalaureat. Parlamentul dă examenul în fața cetățenilor. Știți poziția noastră față de dvs, doamna premier. Nu sunteți pregătită pentru această funcție, nu ați învățat nimic oricum. Cel mai incompetent guvern al României. Nu este viziune, nu este dorință pentru a merge mai departe. V-am primit în schimb pe dumneavoastră. Nu ați construit nici măcar un spital regional pe care l-ați promis în 2016. (…) Ați eliberat 20 de mii de infractori care au și recidivat între timp. Ați aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu”.

Update ora 11:17: Liderul Pro România a luat cuvântul. Principalele declarații ale lui Victor Ponta: „Doamnă Dăncilă e supărată că m-au sunat toți consilieri ei să ne vedem aseară. Dacă te superi când te refuză un bărbat nu e normal să spui la microfon. Ne spune doamna Dăncilă despre tăieri de salarii. Din câte știu eu, salariul de europarlamentar nu i l-a tăiat nimeni, și nu cred că s-a supărat. O moțiune dă jos un Guvern, dar noi nu mai avem Guvern. Nu avem ministru de Interne, la Educație, Mediu, Energie. Ei nu mai există. Mâine își încetează activitatea sigur, să vedeți. În noiembrie 2015 nu ne-am ținut de guvernare, ați stat în opoziție. Dăncilă era la Bruxelles, nu știe astea. Mai stați la guvernare să pierdeți următoarele alegeri. Mâine se împlinesc 45 de zile de când s-a schimbat compoziția guvernului. Când vorbești cu Dăncilă, cifrele sunt o problemă. Azi am aflat că domnul Tăriceanu este rău, acu o lună zicea Dăncilă că este cel mai bun și nu va pleca din Guvern. Azi s-a certat cu toată lumea, dar cu Mike Pence n-a vrut să se certe. A alergat ăla după ea prin toată america, dar n-a vrut să vorbească cu el. Și cu doamna Ursula nu prea se înțelege. Nu-i zic tot numele că vă încurc.”.

Update ora 11:07: Senatorul Raluca Turcan vorbește din partea PNL: Șapte din zeci legi pe care președintele Iohannis a sesizat CCR au fost neconstituționale. Acesta este un abuz. Premierul Dăncilă a refuzat să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Acest guvern nu mai are autoritate, nu face nimic pentru nimeni. Din păcate factura o plătesc românii.

Update ora 10:56: Viorica Dăncilă și-a încheiat discursul. Vorbește din partea PSD senatorul Titus Corlățean: USR, un partid de neomarxiști, securiști, oamenii binomului, aroganți.

Update ora 10:35: Viorica Dăncilă a luat cuvântul. Premierul îi atacă pe președintele Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. „Cel mai iresponsabil președinte al României, care a uitat de români și de țara lui. Îl avem pe Tăriceanu, care a pus umărul la acest demers, fugind de la guvernare și sacrificându-și propriul partid. A căzut în capcana lui Ponta și și-a asigurat un apus lamentabil al carierei politice. Asta pățesc cei ce se aliază cu Ponta, un alt artizan din umbră al acestei moțiuni. Ponta este premierul demisionat pe Facebook”, spune aceasta de la tribuna parlamentului.

Totodată, premierul critică și Opoziția: „Nu veți reuși să faceți nimic bun. Nu aveți planuri pentru România, nu vă luptați pentru proiecte. Voi luptați cu PSD și cu românii. Nu vă puteți conduce propriile partide. Asta este o alianță de conjunctură ce faceți voi aici. Nu știți ce oferiți românilor mâine. Prezentați un plan de guvernare concret, vă rog. Arătați ce măsuri veți lua. Este jenant să veniți așa în fața noastră. Este și mai jenant că este a doua oară. Ați tăiat salarii și ați impozitat pensii cât ați fost la guvernare. Le-ați mai face o data, așa inconștienți sunteți. Nu vă cunoașteți poporul. Textul moțiunii vă reprezintă în totalitate. V-ați făcut de râs în fața propriului popor. Să vină domnul Caramitru de la USR să le spună oamenilor că nu merită pensiile, pentru că intrăm în faliment. Să vină Orban în fața IT-iștilor și să le spună despre impozitarea veniturilor. Să vină Atanasiu să spună că sute de mii de români vor rămâne pe drumuri”.

Update: „Astăzi moțiunea trece, fiți convinși. (…) După ce trece moțiunea, după cum știți, președintele trebuie să demareze consultări cu partidele politice, în urma cărora să desemneze un prim-ministru, prim-ministru care ar trebui să pregătească un program de guvernare pe care să-l prezinte Parlamentului spre aprobare, împreună cu lista Guvernului”, a spus Tăriceanu, citat de Hotnews.

Update ora 10:15: Deputatul USR Cristian Seidler citește moțiunea de cenzură.

Update ora 10:10: Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterea moțiunii de cenzură. Pentru ca moțiunea să treacă și guvernul să fie demis, este nevoie de 233 de voturi „pentru”. Dintre cei 466 de parlamentari, și-au înregistrat prezența 298 de aleși.

Update: Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat înainte începerii dezbaterii moțiunii de cenzură, că în proporție de 100% aceasta va trece. „Am început ziua cu reuniunea grupurilor noastre. Toți parlamentarii PNL sunt prezenți și vor vota la vedere. (…) Va avea un câștig de cauză în proporție de 100%. Astăzi, peste 233 de parlamentari vor vota moțiunea, iar Guvernul Dăncilă va pleca. V-am anunțat că, în afara celor 237 de parlamentari, la care am semnalat absența a trei dintre ei, minimum alți 10 parlamentari care nu au semnat, vor vota moțiunea”, a declarat acesta.

Update: Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, pentru Digi24, că moțiunea de cenzură va trece „la limită dar va trece”.

Update: Premierul Dăncilă a anunțat că membrii PSD care vor vota moțiunea vor fi excluși din partid. „Îi va compromite politic, mai ales având în vedere semnalele din teritoriu”, a declarat aceasta la sosirea în Parlament. Totodată, președintele PSD s-a arătat „optimist” că moțiunea nu va trece.

Opoziția a scandat la acel moment în plen „demisia”, iar Florin Iordache a închis ședința. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu declara după respectivul vot: „Matematic, PSD a pierdut majoritatea. Viorica Dăncilă nu trebuie să demisioneze. Dărâmarea unui guvern se face prin moţiune de cenzură. Ăsta a fost un vot pe ordinea de zi”.

Ieri, Ludovic Orban spunea că Opoziția are toate voturile pentru moțiune, deși „dintre cei 237 de semnatari, unul nu va veni din motive de sănătate, doi sunt în dubiu”. Liderul PNL a subliniat totodată că partidul are un „angajament din partea a cel puțin 10 deputați”.

Klaus Iohannis a declarat în mai multe rânduri că își dorește ca moțiunea de cenzură să treacă: „Fără PSD, României i-ar fi fost mult mai bine. Abia aștept să treacă moţiunea să scăpăm de PSD. Acest guvern și-a pierdut orice fărâmă de credibilitate”. Viorica Dăncilă a spus în mai multe declarații publice că este convinsă că moțiunea de cenzură nu va trece. Mai mult, premierul anunțase că Executivul va adopta o nouă rectificare bugetară în ședința de vineri, la o zi după votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului.

Miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, Viorica Dăncilă declara: „Moțiunea nu va trece, Guvernul nu va cădea. Eu cred în responsabilitatea membrilor Parlamentului României. În niciun stat membru al UE, președintele României nu îndeamnă parlamentarii să voteze moțiunea. Este cel care vrea să dea jos guvernul. Este un lucru de neînțeles și cred că cetățenii vor sancționa acest lucru”.

În textul moțiunii de cenzură, citat de G4Media, se arată: „Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”. Textul integral poate fi consultat aici.

Amintim că pe 18 iunie în Parlament a fost supusă votului o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Atunci moțiunea a fost respinsă, după ce a adunat 200 de voturi „pentru”, dintre cele 233 necesare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday