Klaus Iohannis a anunțat miercuri seara, la două zile după ce ALDE a rupt coaliția cu PSD și a ieșit de la guvernare, că respinge propunerile PSD de remaniere, deoarece propunerile „sunt pur și simplu inacceptabile”.

Președintele a explicat de ce respinge propunerile PSD: „Nu doar pentru că guvernul și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile sunt inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul din 26 mai când s-a blocat programul PSD-ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție, de a baroniza total țara”.

Șeful statului consideră că guvernul ar fi trebuit să demisioneze în urma votului din 26 mai. „Prin votul din 26 mai românii au transmis un mesaj destul de clar pe care PSD și ALDE se fac că nu îl înțeleg. Într-o Românie normală un astfel de vot ar fi determinat demisia imediată a guvernului” a declarat Iohannis.

Președintele a criticat și ALDE, despre care a spus că prin ieșirea de la guvernare încearcă să se spele pe mâini, după ce a stat la aceeași masă cu PSD și a luat decizii împotriva românilor. Totodată, Iohannis consideră că votul din 26 mai îi dă legitimitatea de a se opune explicit propunerilor pe care PSD le face, cum a făcut-o în repetate rânduri.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

„Degringolada de la nivelul guvernării care s-a accentuat confirmă disprețul cu care PSD ALDE îi tratează pe români. Propriile interese sunt din nou mai presus de cele ale cetățeanului. Nu ar trebui să fie însă nicio surpriză. Este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă.

Prin votul din 26 mai românii au transmis un mesaj destul de clar pe care PSD și ALDE se fac că nu îl înțeleg. Într-o Românie normală un astfel de vot ar fi determinat demisia imediată a guvernului.

Când 6,4 milioane de români îți spun că duci țara pe un drum greșit, pleci acasă. În continuare, sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru țară și nu poate să rămână în funcțiune.

Această guvernare toxică e încă ținută în viață de configurația parlamentară. Eu nu voi gira prin deciziile mele susținerea acestui guvern. PSD și ALDE deopotrivă sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări.

Video

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/376194239972801/

Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă, ai luat măsuri împotriva românilor, ai girat masacrarea legilor justiției, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat.

Iată care sunt deciziile. În primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern.

Nu doar pentru că și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile sunt inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.

Resping propunerea pentru ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul din 26 mai când s-a blocat programul PSD-ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție, de a baroniza total țara.

PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual și nu voi tolera propuneri total împotriva valorilor democratice. Resping propunerea pentru ministerul Educației, nu voi accepta propuneri care fragilizează domenii cheie. Educația nu are nevoie de soluții ale trecutului, ci de proiecte largi precum Europa Educată care presupune reforme pe care PSD nu e în stare să le facă.

Resping propunerea de vicepremier pentru teme economice. Există decizii asumate în numele statului român în baza parteneriatelor strategice pe care nu vreau să le periclitez cu numiri ca cea propusă de PSD.

România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, a repara ce s-a stricat, pentru a pregăti o nouă guvernare care se luptă pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, cum am făcut-o în repetate rânduri.

România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, a repara ce s-a stricat, pentru a pregăti o nouă guvernare care se luptă pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, cum am făcut-o în repetate rânduri.

Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia țara de pe direcția corectă. Am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul european, am blocat multe dintre asalturile împotriva justiției, am mobilizat 6,4 de milioane de români pentru a salva lupta anticorupție, dar toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, constituțional putem face mult mai mult împreună.

Până atunci, astăzi actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze. Dacă noua configurație trece în Parlament le spun celor de la guvernare că rămân ferm în modelul de dezvoltare pro-occidental pe care îl merită și doresc majoritatea românilor. Nu voi permite PSD să își bată joc de România.

Dacă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată, asigur că există soluții corecte ca România să nu intre într-o criză profundă. Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție care să înlocuiască actualul guvern.

Toate partidele de opoziție trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză. Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care o sprijinim ca susținători ai statului de drept. România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată.

Cu economie dinamică, societate civilă implicată și activă. Românii reacționează, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal. Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană cu care să relansăm România, să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anti-corupție.

Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu. Nimic nu se poate realiza fără participarea cetățenilor. De aceea, dragi români contez pe votul vostru fiindcă doar împreună putem construi România normală”.

 

 

Amintim că, premierul Dăncilă a declarat că va continua guvernarea și că PSD va folosi toate pârghiile astfel încât acest guvern să-și ducă programul de guvernare la capăt:  „Știu că sunt cele 45 de zile, ne vom întâlni, vom vedea dacă așteptăm, cum vom acționa. Să vedem dacă cerem în Parlament un vot de încredere, poate este o moțiune, vom vedea cum decurg lucrurile. […] Dacă va trece o moțiune de cenzură, ne supunem votului Parlamentului și asta este situația. Nu îmi este teamă de alegerile anticipate”.

După anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu, trei din cei patru miniștri ALDE au demisionat din Guvern. Premierul a trimis propunerile de interimari la Cotroceni pentru portofoliile de la Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. Ramona Mănescu (membră ALDE) a rămas la ministerul de Externe, dar Tăriceanu afirma că membrii ALDE din Guvern care nu vor demisiona vor fi excluși din partid.

PNL a anunțat ca vă începe negocierile cu partidele politice, pentru a depune o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Dan Barna (USR-PLUS) a cerut un acord politic pentru declanșarea alegerilor anticipate, după anunțul ALDE. „În absența acestora, orice guvern s-ar forma acum ar presupune acceptarea unor compromisuri”, a afirmat el. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday