Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre referendumul din 26 mai. Președintele a respins criticile conform cărora acest referendum nu ar avea rezultate. Șeful statului consideră că referendumul transmite un semnal foarte important, deoarece „românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcții. Să voteze partidele care cred ei că sunt bune și un vot de blam celor pe care nu le consideră bune. Pot să spună dacă sunt sau nu mulțumiți cu ce face PSD de doi ani încoace”.

Nu-mi spuneți că nu contează. Este consultativ, dar contează votul țării. Se va ține cont de rezultatul acestui vot. Dacă românii spun că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem mandat să acționăm de a doua zi. Referendumul este începutul unui proces mai amplu” a mai declarat Iohannis.

Președintele consideră că PSD va încerca să boicoteze referendumul, „va încerca să spună că nu contează referendumul, că sunt probleme tehnice. Contează ce spuneți voi, românii care merg la vot”.

Principalele declarații ale președintelui:

„Avem referendum. Am semnat decretul și am convocat Referendumul odată cu alegerile europarlamentare. Vă aștept la vot. La referendum avem două întrebări: Sunteți de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru corupți? Da, eu sunt de acord. Ne dorim o societate curată, performantă, europeană.

A doua întrebare: Sunteți de acord cu interzicerea OUG în domeniul Justiției? DA, ne dorim o guvernare pentru români, performantă, europeană. Avem alegeri pentru Europa, avem Referendum pentru Europa.

Acest referendum este mai important astăzi decât oricând. După doi ani și jumătate de abuzuri și excese, românii au șansa să dea un răspuns actualei guvernări.

Au șansa să spună ce cred despre ofensiva PSD-istă împotriva justiției. Au votat codurile penale fără să țină cont de nimeni. Își dau legi să poată fura mai departe în liniște. Nu se mai tem de nimeni. Trebuie să se teamă de votul românilor.

Unii vorbesc despre cum acest referendum este consultativ, că nu ar avea rezultate. Nu sunt de acord: un referendum trimite un semnal, foarte important. Românii au posibilitatea să dea un semnal pe două direcții.

Să voteze partidele care cred ei că sunt bune și un vot de blam celor pe care nu le consideră bune. Pot să spună dacă sunt sau nu mulțumiți cu ce face PSD de doi ani încoace.

Nu-mi spuneți că nu contează. Este consultativ, dar contează votul țării. Se va ține cont de rezultatul acestui vot. Dacă românii spun că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem mandat să acționăm de a doua zi. Referendumul este începutul unui proces mai amplu.

Nu mă interesează detaliile tehnice. PSD va încerca să spună că nu contează referendumul, că sunt probleme tehnice, va încerca să boicoteze. Contează ce spuneți voi, românii care merg la vot.

De data asta, există șansa unei schimbări reale. Semnalul se dă pe 26 mai. Am fost acuzat că politizez acest referendum. PSD politizează referendumul prin abuzurile și asalturile asupra justiției.

Cine merge la vot poate da o lege PSD-iștilor. Pe mine în final mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției și care sunt de cealaltă parte.

Nu contează boicotul PSD. Acum, contează votul românilor. Dacă vor înțelege și vor ieși la vot, vom schimba România. Există căi democratice și soluții. În tot acest demers am nevoie de votul românilor.

Sunt acuzat că fac campanie. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva. Asta vreau și pentru asta da, voi face campanie și pentru referendum și pentru prezidențiale.

S-au adoptat nenumărate decizii greșite, au luptat împotriva justiției, multinaționalelor, Europei. Voi face campanie împotriva acestor abuzuri și decizii.

Vă aștept la referendum”.

Astăzi, Administrația Prezidențială a anunțat întrebările Referendumului de pe 26 mai:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și cu extinderea dreptului de a ataca direct la CCR?

Miercuri, însă, Parlamentul a aprobat modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cu 180 de voturi, față de 165 cât ar fi avut nevoie. Modificările aduc dezincriminări, reduceri ale pedepselor și ale termenelor de prescripție.

Reamintim că președintele a anunțat în urmă cu o lună că va convoca un referendum pe Justiție în 26 mai: „Este cert, voi convoca referendum. Atrag atenția Guvernului, este ilegitimă emiterea unei OUG înainte de referendum.”, a spus atunci președintele.

La începutul lunii, președintele a inițiat noi consultări cu Parlamentul pe tema referendumului pentru Justiție, „pentru a lărgi aria de cuprindere” a acestuia. Președintele arăta atunci că „este obligatoriu să reglementăm folosirea ordonanțelor de urgență și introducerea posibilității de contestare a acestora la CCR”. Ulterior, președintele a convocat și partidele politice la consultări pe tema referendumului.

După consultări, președintele a anunțat care vor fi cele două teme ale referendumului: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor.

PSD a reacționat după anunțul președintelui cu privire la temele referendumului: „Nu avem nimic împotriva temelor lansate de Iohannis, dar nu vom accepta niciodată ca România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar.”

PMP i-a propus președintelui, la consultări, să introducă o întrebare suplimentară care să vizeze reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale sau alegerea primarilor în două tururi.

Președintele a arătat, după consultări, că „toți participanții au fost de acord cu ideea referendumului pe Justiție și cu temele înaintate” și că va formula întrebările imediat ce va primi avizul Parlamentului. Pe 17 aprilie, Parlamentul a avizat referendumul pentru Justiție. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday