Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a spus că este important să respectăm cu tristețe măsurile de distanțare socială, deoarece vârful pandemiei nu a fost atins.

Datele ne arată că suntem încă pe un trend ascendent și trebuie să continuăm să respectăm cu strictețe măsurile de distanțare socială. Cele mai multe state se află încă în primele faze ale pandemiei, iar în țările afectate mai devreme se observă o reapariție a cazurilor. Dovezile arată că populația se poate recontamina”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a precizat că de la ora 16 va participa la o videoconferință cu membrii Consiliul European, în care principala temă de discuție va fi relansarea economică.

Principalele declarații:

„Din păcate am depășit azi numărul de zece mii de persoane infectate cu Covid-19. Datele ne arată că suntem încă pe un trend ascendent și trebuie să continuăm să respectăm cu strictețe măsurile de distanțare socială. Cele mai multe state se află încă în primele faze ale pandemiei, iar în țările afectate mai devreme se observă o reapariție a cazurilor.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/1572434879574029/

Dovezile arată că populația se poate recontamina. Toate acestea ne arată că eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun al UE. În acest sens, astăzi, de la 16, particip la o conferință video cu ceilalți membri ai Consiliului European.

Vom aborda Foaia de Parcurs stabilită de CE, un set de principii pentru relansarea economică.

România susține această inițiativă. Unul dintre obiective este asigurarea unei autonomii strategice ale UE, în sectoare vitale precum sănătatea.

Trebuie să consolidăm substanțial capacitatea UE în acest domeniu, ca statele să-și îmbunătățească semnificativ sistemele de sănătate.

Alt obiectiv – asigurarea uni program masiv de investiții în industriile esențiale și relansarea acelor industrii puternic afectate. Din acest motiv, voi susține crearea unui fond de redresare economică de care poate beneficia toate statele UE, ca instrument suplimentar. El trebuie să fie complementar bugetat de la bugetul multianual al UE 2021-2027.

Voi susține ferm politicile clasice, cea de coeziune și de agricultură nu își pierd relevanța în actualul context. Ele trebuie să rămână esențiale.

Pentru că m-am referit la sprijinul UE pentru atenuarea efectelor crizei, subliniez că deja au fost mobilizate pentru România 1,5 miliarde de euro, din actualul buget multianual.

750 de milioane de euro sunt pentru IMM-uri, 350 de milioane pentru achiziția de materiale sanitare, 300 de milioane pentru șomaj tehnic, 100 de milioane pentru suplimente adresate cadrelor medicale.

Cea mai bună cale prin care putem limita efectele pandemiei are la bază efortul comun. Solidaritatea trebuie să prevaleze acum.

Virusul nu ține de granițe – și noi, în UE, să avem maturitatea de a trece peste obstacolele care apar în aceste momente dificile”.

Reamintim că ieri președintele a anunțat că după data de 15 mai se va renunța la restrângerile care privesc persoane: „Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. După 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun.”

Marți, președintele a susținut o altă declarație de presă, în cadrul căreia a mulțumit românilor pentru că au respectat restricțiile impuse de sărbători: „Este timpul să ne gândim și la un plan de relaxare, dar acesta va fi implementat treptat, după data de 15 mai. Ar fi inacceptabil să luăm de acasă și să ducem în carantină persoanele de peste 65 de ani. În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane.”, a spus acesta.

Premierul Orban a spus astăzi, în cadrul unei declarații de presă, că șomajul tehnic nu mai este o temă de actualitate, întrucât „ne apropiem de finalul stării de urgență, iar mare parte din sectorul public se află în prima linie.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday