Președintele Iohannis a convocat o nouă ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Sănătății și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a anunțat, după ședință, că în scurt timp va fi detaliat un plan de relaxare a măsurilor, care urmează să fie prezentat în perioada următoare. Toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și mijloacele de transport, a precizat acesta.

Iohannis a mai declarat că după 15 mai se va renunța la restricțiile de deplasare (libertate de mișcare individuală). „Am decis ca după 15 mai, după ce se epuizează starea de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane – nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale, vom putea să ne deplasăm fără declarațiile pe propria răspundere. Este vorba de libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecție, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Va rămâne o vreme interdicția pentru adunările publice, după 15 mai”, a adăugat acesta.

Iohannis a anunțat că urmează să aibă o întâlnire astăzi cu reprezentanții ministerului Educației pentru a elabora un plan pentru reluare activității școlare.

Principalele declarații:

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu premierul și cu miniștri și consilieri, pentru a detalia planul de relaxare, este vorba de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației. Vom avea în scurt timp un plan detaliat, dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți trebuie anunțate din timp.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/1456767941170307/

Am decis ca după 15 mai, după ce se epuizează starea de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane – nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale, vom putea să ne deplasăm fără declarațiile pe propria răspundere. Este vorba de libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecție, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Va rămâne o vreme interdicția pentru adunările publice, după 15 mai.

Este a două ședință după sărbătorile pascale pe parcursul cărora au avut loc mai multe incidente violente în București, Săcele, Ploiești, Codlea și Hunedoara, iar forțele de ordine au intervenit pentru a asigura respectarea măsurilor restrictive impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Evident, pentru protecție, multe restrângeri vor rămâne în vigoare. Va rămâne o vreme interdicția pentru adunările publice, după 15 mai.

Până atunci, până la epuizarea stării de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Până atunci, STAȚI ACASĂ!

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact ce activitate când poată să înceapă.

O activitate foarte importantă este activitatea școlară, astăzi mă întâlnesc cu reprezentanții ministerului Educației pentru a elabora un plan.

După 15 mai, multe restricții vor dispărea, dar multe vor rămâne în vigoare. Pas cu pas, vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus, căci specialiștii avertizează că virusul nu va dispărea”.

În ședința de ieri, președintele a mulțumit românilor pentru că au respectat restricțiile impuse de sărbători: „Este timpul să ne gândim și la un plan de relaxare, dar acesta va fi implementat treptat, după data de 15 mai. Ar fi inacceptabil să luăm de acasă și să ducem în carantină persoanele de peste 65 de ani. În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane.”

Amintim că autoritățile au anunțat că în perioada imediat următoare nu sunt luate în calcul măsuri de relaxare a restricțiilor și că dezbaterile la nivel oficial în acest sens au loc în funcție de evoluția numărului de cazuri de Covid-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a estimat luni că redeschiderea mall-urilor sau reluarea evenimentelor sportive sau culturale ar putea avea loc abia peste două-trei luni. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday