Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost publicată și în Monitorul Oficial. În decret se menționează: În executarea Deciziei CCR 358/2018 asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției și președintele României, (…) Președintele României decretează: Doamna Laura Codruța Kovesi se revocă din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

 

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Președintelui:

„Președintele României consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare. Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrație autentică, se manifestă, zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie toate respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale  poporului român și pe idealurile Revoluției din decembrie 1989.

Însă hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept. Prin decizia nr. 358 din 2018, CCR a decis că „președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”. Președintele României a firmat constant că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens.

Prin urmare, în executarea deciziei CCR nr. 258 din 2018, președintele României a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Președintele României subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie în niciun caz abandonată sau încetinită.

(…)

Indiferent de numele procurorului-șef al DNA, această instituție trebuie să asigure lupta anticorupție la cel mai înalt nivel de performanță.”

Coaliția de guvernare urma să decidă astăzi dacă demarează procedurile de suspendare a preşedintelui, în cazul în care o decizie privind conducerea DNA nu este anunțată. Tăriceanu și-a delegat atribuțiile către senatorul PSD Adrian Țuțuianu, în perioada 9-11 iulie, dar a anunțat ieri că „susținem o decizie de demarare a procedurii de suspendare, dacă Klaus Iohannis refuză să respecte decizia Curții Constituționale”.

Și Liviu Dragnea declara săptămâna trecută: „Decidem în coaliție dacă mai așteptăm decizia lui Iohannis de revocare a șefei DNA. Varianta suspendării este una serioasă.

Curtea Constituțională a admis pe 30 mai sesizarea lui Tudorel Toader, pe tema revocării șefei DNA, prin care l-a obligat pe președintele Iohannis s-o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

În februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunța declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi. A prezentat un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de „categorii de acte şi fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care i le impută şefei DNA.

Tudorel Toader a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13, DNA şi-a atribuit o competenţă pe care în fapt nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.

În 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs propunerii ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, spunând că motivele de revocare prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

În 19 mai, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe Laura Codruţa Kovesi este unul exclusiv politic, care a dus la acest conflict de natură constituţională între cele două instituţii.

Toader a afirmat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia, şi, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

Săptămâna trecută, Kovesi a spus că nu îşi va da demisia din funcţia de procuror-şef al DNA şi nu şi-a delegat atribuţiile, într-o primă reacţie după declanşarea acestui conflict.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday