Președintele american Joe Biden s-a adresat unei adunări a donatorilor Partidului Democrat din Los Angeles, statul California. A declarat că omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, a ignorat avertismentele comunității americane de informații conform cărora Rusia va invada Ucraina.

Concret, Biden a spus: ”Știu că mulți oameni s-au gândit că poate exagerez, dar știam, noi aveam informații pentru a susține că el (Vladimir Putin) va trece granița. Nu era niciun dubiu. Iar Zelenski nu a vrut să audă, nici mulți alți oameni”.

”Înțeleg de ce nu a vrut să audă asta”, a continuat americanul, recunoscând încă o dată că posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone o invazie la scară largă părea la acea vreme exagerată. Despre președintele Rusiei, a afirmat că ”încearcă să distrugă nu doar națiunea ucraineană, ci și cultura. El vede Kievul ca pe un sediu al Mamei Rusia”.

Înainte cu o lună de începutul războiului, Volodimir Zelenski a cerut liderilor mondiali să-și tempereze tonul privind riscul unei confruntări militare iminente între țara sa și vecina Rusia: ”O amenințare din partea Kremlinului este iminentă și constantă. Dar noi ne-am obișnuit cu un astfel de mod de viață”, a comentat el atunci, cu referire la invadarea din 2014 finalizată prin anexarea Crimeei la Rusia. Liderul de la Kiev a continuat: “Marii lideri spun că războiul va începe în curând. Acest lucru provoacă panică. Sunt președintele Ucrainei, am sediul aici și cred că înțeleg mai bine decât orice alt președinte detaliile crizei. Nu există neînțelegeri cu președinte Biden. Înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea, așa cum el înțelege perfect ce se întâmplă în SUA”,

Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să treacă granița în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit atunci ”o operațiune militară specială pentru denazificarea” țării vecine. Armata Rusă a atacat pe mai multe flancuri, în nord, est și sud, dar la finalul lunii martie s-a retras din regiunile Kiev și Cernihiv. Motivul declarat de ministerul rus al Apărării a fost că în acest fel, va fi sporită încrederea reciprocă în cadrul unor viitoare negocieri pentru pace. Pe front, însă, ofensiva rușilor părea a se fi blocat, militarii fiind chiar împinși înapoi către graniță.

Surse alternative: Bloomberg, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday