Cei doi se întâlnesc astăzi și, potrivit Financial Times, președintele Sergio Mattarella se bazează pe simpatia publică și respectul de care beneficiază Draghi, după ce discuțiile de marți privind reconstrucția unei coaliții de guvernare au eșuat.

În Italia șeful statului are puține roluri executive, dar este arbitrul scenei politice, cu puterea unică de a convoca alegeri generale și de a nominaliza prim-ministrul. Dl. Mattarella a declarat că, dacă nu va fi găsită o soluție de guvernare, țara va fi nevoită să facă alegeri anticipate, într-un moment de mare incertitudine economică și cu riscuri majore de sănătate publică, din cauza pandemiei: “Am datoria să subliniez că o campanie electorală acum și reducerea activității guvernamentale ar coincide cu un moment crucial pentru soarta Italiei”, a spus Mattarella.

Italia a suferit peste 88 de mii de decese de Covid, precum și una dintre cele mai importante căderi economice din UE. Coaliția lui Giuseppe Conte s-a prăbușit luna trecută, după plecarea unui mic partid condus de fostul prim-ministru Matteo Renzi, care a atacat modul în care guvernul a gestionat fondurile pentru redresarea economică.

Deși Mario Draghi este o figură publică foarte respectată în Italia (poreclit Super Mario datorită măsurilor de relansare și de salvare a Zonei Euro, după criza financiară din 2010, în calitate de președinte BCE, din 2011), varianata unui guvern tehnocrat condus de acesta este puternic criticată de opoziția de extremă dreapta, care vrea alegeri anticipate.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday