Oficialul israelian Aviv Kochavi confirmă astfel ipoteza unui sabotaj, după ce Teheranul a descris evenimentul drept ”un act de terorism nuclear”. Oficialul a mai declarat că ”operațiunile noastre din Orientul Mijlociu nu sunt ascunse de ochii adversarilor. Știm că ne urmăresc, ne văd capacitățile și acum analizează ce pași au de făcut”. Presa israeliană anunțase anterior că Mossad, serviciul secret al țării, este responsabil pentru incidentul produs la centrala iraniană. 

În cursul acestei săptămâni, premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întâlni cu secretarul american al Apărării, în cadrul negocierilor legate de un nou acord nuclear care să includă și Iranul. Teheranul a transmis că se va alătura unui astfel de acord numai dacă Administrația Biden va ridica toate sancțiunile impuse de Președinția Trump, când Iranul a părăsit înțelegerea de la Viena din 2015.

Autoritățile iraniene au transmis că duminică s-a produs un incident la centrala nucleară Natanz, la doar o zi după ce pusese în funcțiune instalații de îmbogățire superioară a uraniului. Organizația iraniană a Energiei Atomice a precizat că investighează cauzele accidentului și că ”țara noastră își rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva atacatorilor”. Cu o zi înainte de incidentul de la Natanz, președintele Iranului a anunțat dezvoltarea acestui punct și a mai spus că ”avem o capacitate nucleară cum nu am mai vreodată”, precizând totuși că țara sa îmbogățește uraniu ”în scopuri pașnice”.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday