Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la două ore după ce ministrul Apărării a recunoscut că “bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul nostru”, în Delta Dunării:

“Am fost informat în timp real de minister și am solicitat o investigație de urgentă și profesionistă asupra originii componentelor, precum și asupra momentului și circumstanțelor în care au ajuns pe pământ românesc. Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și constituie o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. 

Atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, iar România beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din toată istoria noastră”.

România găzduiește astăzi, la Palatul Cotroceni, o nouă ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, la care a participat printr-o intervenție online și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: 

“Mulțumesc foarte mult domnule președinte Iohannis, mulțumesc pentru atenția acordată Ucrainei. Dragi prieteni în legătură cu acele fragmente găsite în România, au avut loc atacuri asupra infrastructurii noastre. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina. În trecut ne-am aflat practic într-o perioadă de captivitate din cauza unei lipse de solidaritate. Totuși, pe 24 februarie s-a schimbat totul, iar Ucraina este recunoscătoare tuturor țărilor pentru solidaritatea acordată.

Facem front comun pentru libertatea noastră comună și pentru viitorul nostru European comun. Trebuie să ne gândim, nu la ce se poate limita și la ce se poate lărgi. Consecințele sunt resimțite peste tot când porturile Ucrainene sunt atacate. Ucraina are nevoie să exporte cereale, deoarece ne trebuie fondurile. Până la urmă beneficiul va fi pentru întreaga economiei Europene. E vorba totuși de supraviețuire împotriva amenințării ruse. Numai astăzi, 16 persoane au murit din cauza agresiunii ruse, în regiunea Donețk. Ucraina se luptă pentru supraviețuire, pe mare, pe uscat, chiar și în spațiul cibernetic. Noi ne dorim o unitate și că aceasta va câștiga. Sperăm ca solidaritatea să continue și să ne unească pe toți.”

Reamintim, miercuri la prânz, ministrul Apărării a recunoscut că într-adevăr, bucățile unei drone au căzut pe teritoriul României în urma atacului de luni din zona Deltei Dunării. Angel Tîlvăr susține că descoperirea bucăților a fost făcută cu întârziere din cauza suprafeței mari care a fost investigată și neagă că autoritățile ar fi încercat să ascundă incidentul. De asemenea, ministrul a precizat că el l-a informat personal pe Klaus Iohannis că nu a fost vizat teritoriul românesc, chiar înainte de declarația președintelui de marți în care șeful statului a subliniat: “Nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio parte a unui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național, am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România.” 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday