Atacul a avut loc într-o piață din orașul Kosteantînivka (Donețk), în apropierea frontului, aflat la 27 km de Bakhmut. Conform ucrainenilor, este vorba despre un atac cu rachete rusești S-300, care au lovit o piață, o farmacie și mai multe magazine din zonă. În videoclipurile postate pe rețelele de socializare se poate vedea un incendiu violent, cu degajări mari de fum.

Bilanțul inițial indică 16 morți, însă numărul acestora ar putea crește, precizează autoritățile. De asemenea, cel puțin 20 de persoane au fost rănite. Conform prim-ministrului ucrainean, printre persoanele decedate se numără cel puțin un copil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe rețelele de socializare imagini cu momentul atacului, adăugând că “toți cei uciși la Donețk astăzi sunt oameni care nu au făcut nimic greșit”.

În intervenția online de la Summitul Celor Trei Mări, care se desfășoară la București, Zelenski a completat: Facem front comun pentru libertatea noastră comună și pentru viitorul nostru European comun. Trebuie să ne gândim, nu la ce se poate limita și la ce se poate lărgi. Consecințele sunt resimțite peste tot când porturile Ucrainene sunt atacate. Ucraina are nevoie să exporte cereale, deoarece ne trebuie fondurile. Până la urmă beneficiul va fi pentru întreaga economiei Europene. E vorba totuși de supraviețuire împotriva amenințării ruse. Numai astăzi, 16 persoane au murit din cauza agresiunii ruse, în regiunea Donețk”. 

Atacul de miercuri a coincis cu o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în capitala Kiev, unde ar trebui să se întâlnească cu Zelenski. Autoritățile de la Moscova nu au făcut încă comentarii în legătură cu acest atac.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday