Andrei Rudenko, adjunctul ministrului rus de Externe, a fost întrebat ce ar face Kremlinul dacă Transnistria ar fi atrasă în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. A răspuns că ”Moscova speră ca Transnistria să nu fie atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel încât să nu fie nevoită să se amestece în soluționarea situației. Să așteptăm sfârșitul anchetei. Am dori să evităm un astfel de scenariu”.

Separat, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a susținut o scurtă conferință de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS): Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata a mai multe săptămâni au fost alerte false cu bombă, au urmat exploziile de ieri. Urmărim cu vigilență ce se întâmplă, iar analizele noastre arată că acum există diferite tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană, iar asta vulnerabilizează inclusiv Republica Moldova”.

Doamna Sandu a precizat că autoritățile moldovene vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice. Totodată, a fost întrebată de reporteri dacă poate confirma că la aerodromul transnistrean a avut loc o explozie. A răspuns că ”este o informație despre o explozie, sursa acestei explozii nu o cunoaștem încă”.

În ultimele 24 de ore în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova au avut loc mai multe explozii, inclusiv la sediul organismului însărcinat cu securitatea de stat a republicii autoproclamate.

Sursă: Ria.ru

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday