• Centralizarea datelor producției industriale de către Eurostat, arată o creștere anemică în august față de luna iulie, de +1% la nivelul UE și de +0,7% în Zona Euro.
  • Față de august 2019, producția industriei europene (pe medie) a fost mai mică cu 6,2%, cele mai afectate țări fiind Luxemburg, Germania (-11%) și Franța (-7%). Ungaria, Italia și Suedia au înregistrat cele mai mici scăderi, în pas anual, iar Polonia (+1,3%), Portugalia (+2,1%) și Lituania au fost singurele țări UE care au înregistrat un nivel al activității industriale mai mare decât în 2019:
  • După căderea înregistrată în aprilie-mai, din cauza măsurilor de carantină, industria europeană și-a revenit rapid în iunie și iulie, dar recuperarea a încetinit vizibil în august.

Industria românească a pierdut în august, pe serie brută, -10,5% față de luna trecută și -4,3% față de aceeași lună din 2019. Calculând seria ajustată sezonier (care ține cont de numărul zilelor lucrătoare) INSSE a anunțat că a existat totuși o creștere de 3,9% în august față de iulie. Comentând această ultimă cifră, dar ignorându-le pe toate celelalte, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a scris pe Facebook: “Acum toate semnele arată, fară dubiu, că la finalul trimestrului 2 sau începutul trimestrului 4, pentru prima oară în 2 ani, dinamica sectorului industrial o să fie POZITIVĂ. Un lucru foarte important având în vedere contextul economic prin care trecem.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday