În primul său discurs adresat națiunii în calitate de monarh, Regele i-a adus un omagiu emoționant mamei sale. A început prin a-și descrie “sentimentele de durere” pentru “mama iubită”, despre care spune că a fost o “inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea”, adresând apoi schimbările prin care a trecut societatea britanică.

În cadrul mesajului său, Regele Charles și-a exprimat “iubirea față de Harry și Meghan”, și a adăugat că William și Kate vor primi titulaturile de Prinț și Prințesa de Walles. 

Principalele declarații ale Regelui Charles al III-lea:

 • De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea o familie față de mama sa.
 • Dedicarea ei și devotamentul ei nu au fost oprite niciodată, oricât de mult s-au schimbat timpurile, când a apărut progresul, în momente de bucurie sau tristețe.
 • În viața ei în serviciul public, am văzut iubirea pentru tradiția, dar și îmbrățișarea progresului, ceea ce ne face minunați ca națiune.
 • Ca fiecare membru al familiei mele, a combinat aceste calități cu căldură, umor și abilitatea de a vedea mereu ce e mai bun în oameni. Îmi prezint omagiile memoriei mamei mele și onorez viața în serviciul oamenilor. Știu că moartea ei aduce tristețe și împărtășesc această durere cu voi toți.
 • Când Regina a venit pe tron, Marea Britanie și lumea făceau față cu greu urmărilor celui de-Al Doilea Război Mondial. În ultimii 70 de ani, societatea noastră a devenit una multiculturală și multireligioasă. Instituțiile statului s-au schimbat. Dar, printre aceste schimbări, națiunea și familia de regate, de ale căror tradiții și realizări sunt mândru, au prosperat.
 • Rolul și responsabilitatea monarhiei a rămâne de asemenea, la fel ca cea a Bisericii Angliei de care este adânc legată propria mea credință. Am fost crescut să am un simț al responsabilității pentru ceilalți, un simț față de istoria noastră unică și de sistemul nostru parlamentar constituțional.
 • Așa cum Regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că atâta timp cât voi rămâne rege, voi respecta Constituția. Oriunde ați locui în Regatul Unit sau în Commonwealth, vă voi servi cu respect și iubire, așa cum am făcut-o toată viața, indiferent care ați fi credințele și modul vostru de viață. Viața mea se va schimba odată cu noile responsabilități. Nu va fi posibil să-mi mai ofer atât de mult timp și energie pentru organizațiile caritabile de care-mi pasă atât de mult.
 • Este un timp al schimbării pentru familia mea. Contez pe ajutorul iubitei mele soții, Camilla, care și-a îndeplinit îndatoririle și a devenit regina mea consoartă. Știu că se va ridica la nivelul așteptărilor noilor rol al său.
 • Cât despre moștenitorul meu, William el va primi titlul de prinț de care m-am bucurat eu însumi. Mă va urma și va prelua atribuțiile pe care le-am avut mai mult de 5 decenii. Sunt mândru de Prințul de Walles, un titlu pe care am fost privilegiat să-l am atât de mult în viața mea.
 • Îmi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, pe măsură ce-și construiesc viețile în peste ocean. Într-o săptămână, ne vom regăsi ca națiune, ca comunitate globală, ca Commonwealth, pentru a ne ruga pentru odihna mamei mele. Să ne amintim și să ne găsim puterea din exemplul ei. Îmi ofer cele mai sincere mulțumiri pentru suportul pe care mi l-ați arătat.
 • Pentru draga mea mamă, pe măsură ce-ți începi ultimul drum, pentru a te alătura tatălui meu, vreau să știi că îți mulțumesc. Mulțumesc pentru iubirea ta, pentru devotamentul tău! Fie care îngerii să-ți călăuzească calea.

Palatul Buckingham a transmis vineri după-amiază că Regele Charles urmează să fie sâmbătă oficial proclamat noul monarh al Marii Britanii, la palatul St. James. Ceremonia de proclamare va avea loc sâmbătă, începând cu ora 12 (ora României).

Reamintim, Regina Elisabeta a II-a a decedat joi seara, la vârsta de 96 de ani. Regina s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de 70 de ani, în care a desemnat 15 premieri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday