La 40 de minute după anunțul privind moartea Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii, a emis următoarea declarație:

“Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele.

Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în Regat și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume.

În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de respectul și afecțiunea profundă cu care a fost atât de larg cuprinsă Regina.”

UPDATE. Anunțul publicat de Palatul Buckingham la ora 18.30, ora Londrei (20.30, ora României) face referire și la faptul că Regele (Charles) și Regina Consoartă (Camilla) vor rămâne la Balmoral peste noapte și se vor întoarce mâine la Londra. Anunțul implică succesiunea pe tron, produsă deja, în momentul decesului Reginei Elisabeta a II-a.

Știrea inițială:

Potrivit BBC, Prințul Charles și fiii săi, precum și alți membri ai familiei regale, au fost transportați de urgență în Scoția cu mai multe zboruri speciale ale Royal Air Force. Cele mai apropiate persoane de Regină i s-au aflat alături în ultimele sale clipe. Câteva ore mai devreme, în această după-amiază, medicii familiei regale au anunțat că starea de sănătate a Reginei Elisabeta se deteriorează rapid.

Marți, Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, a călătorit în Scoția pentru a primi nominalizarea Reginei, dar de la acest eveniment au fost publicate doar poze.

Monarhia Britanică este una constituțională, iar rolul de lider al Reginei este departe de a fi unul formal. Regina este permanent informată în legătură cu problemele de stat și primește săptămânal în audiență pe prim-ministrul Coroanei, cu care discută deciziile de actualitate. Dincolo de acest aspect și de faptul că deciziile sunt luate de guvern și de parlament, la fel ca în orice altă țară democratică, Familia Regală poartă responsabilitatea de a fi un simbol inspirațional pentru toți cetățenii britanici.

Primul copil al ducelui și ducesei de York (deveniți ulterior Regele George al VI-lea și Regina-Mamă Elisabeta), viitoarea Regină Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, în Mayfair, Londra. Datorită apartenenței la familia regală, ea a avut parte de o educație privată, menită să o pregătească pentru viitorul rol de conducător al națiunii britanice.

A început să-și asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Serviciului Teritorial Auxiliar. Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în 1952, iar primul său premier desemnat a fost sir Winston Churchill.  A domnit timp de 70 de ani, mai mult decât orice alt monarh britanic din istorie. A fost cel mai longeviv lider al timpurilor sale. 

L-a cunoscut pe viitorul Prinț Philip în 1939, în timpul unui tur al Colegiului Naval Regal, Dartmouth, unde acesta studia la acea vreme. În 1947, cei doi și-au anunțat logodna, Prințul renunțând la numele de Mountbatten, pentru a păstra apelativul Casei Regale Windsor. Prințul Philip a decedat pe 9 aprilie 2021, la 99 de ani, iar trecerea sa în neființă a zguduit și sănătatea Reginei. Elisabeta a II-a și Philip au fost căsătoriți timp de 73 de ani. Împreună, cei doi au patru copii, Charles (Prinț de Wales), moștenitorul de drept al Coroanei, Anne (Prințesă Regală), Andrew (Duce de York) și Edward (Conte de Wessex). 

În ultimul an, Regina Elisabeta a II-a a ratat mai multe evenimente la care obișnuia să participe. În luna mai 2022, pentru prima dată în ultimii 59 de ani, monarhul nu a ținut discursul care marchează începutul anului parlamentar, una dintre responsabilitățile ceremoniale ale Reginei. Anterior, Regina Elisabeta a ratat această ocazie doar de două ori în timpul domniei sale de 70 de ani, în 1959 și 1963, când a fost însărcinată.

Marțea trecută, pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie, ceremonia prin care Regina Elisabeta a II-a desemnează noul premier a avut loc la Castelul Balmoral, iar nu la Palatul Buckingham. Fostul premier, Boris Johnson și succesorul acestuia, Liz Truss, au călătorit în Scoția, unde Regina a locuit în ultimele luni ale vieții sale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday