Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanță de urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate. Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sarmaș a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de guvern.

„Contextul pandemiei a demonstrat cât de importantă este tehnologia. Pe lângă timp și stres poate să ne ajute să salvăm vieți. Astăzi Guvernul Orban a adoptat cea mai importantă măsură în domeniul digitalizării. De la momentul publicării în Monitorul Oficial cetățenii vor putea depune solicitări online semnate electronic către toate autoritățile.În aceeași măsură autoritățile au obligația să își publice procedurile prin care vor primi de la cetățeni aceste documente. Pentru instituțiile care nu au un grad de tehnologizare suficient pot primi documente pe e-mail urmând ca în cel mai scurt timp să fie sprijinite pentru automatizare”, a spus acesta.

Astfel, potrivit actului normativ, pot fi utilizate la nivelul autorităților și instituțiilor publice semnătura electronică și documentele electronice. Actele emise în format electronic de autoritățile și instituțiile publice vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și vor fi asimilate înscrisurilor oficiale, astfel cum sunt acestea definite de lege.

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronică, fiecare instituție urmând să stabilească tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectiva autoritate/instituție. În vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii, vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți sau vor utiliza poșta electronică, se arată în comunicatul de presă transmis de Guvern.

Totodată, noile reglementări vor permite desfășurarea în format digital a proceselor vitale funcționării statului, precum procesul legislativ exercitat de către Parlamentul României și procesul executiv exercitat de către Guvernul României.

În cadrul procedurilor de elaborare, avizare și prezentare a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vedere adoptării sau aprobării, actele și documentele Guvernului și ale instituțiilor publice semnate cu semnătură electronică calificată au forța juridică a înscrisurilor autentice.

Declarații au susținut și purtătorul de cuvânt al Guvernului și Ministrul Finanțelor cu privire la o serie de măsuri în domeniul Sănătății, dar și OUG și hotărâri în domeniul economiei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday