Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ionel Dancă a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de guvern. Acesta a anunțat că Guvernul o serie de măsuri în domeniul Sănătății, dar și OUG și hotărâri în domeniul economiei.

Ionel Dancă a anunțat: „Pentru măsurile adoptate de Guvern din punct de vedere medical și sanitar s-au adoptat două hotărâri de guvern. Prima stabilește măsuri în domeniul sănătății. Câteva dintre prevederi: se prelungește aplicabilitatea contractului cadru pentru pachetele de servicii medicale contractate prin CNAS, iar cel pentru 2018-2019 se prelungește cu perioada stării de urgență.

În această perioadă nu va fi nevoie de folosirea cardului de sănătate, medicamentele, dispozitivele pot fi acordate fără acest card; obligațiile pentru medicii care trebuiau să-l folosesc sunt modificate, nu mai e obligatorie transmiterea în platformă în termen de 3 zile de la eliberarea serviciilor,  tratarea pacienților cu servicii medicale, materiale sanitare, medicamente pentru persoanele diagnosticate cu COVID19, toate persoanele beneficiază de servicii indiferent de calitatea de asigurat; pacienții simptomatici se reglementează posiblitatea acordării consultanței la distanță de către medicii de familie și de specialitate; tot în vederea reducerii contactului se prelungește termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere cu 90 de zile; documentele solicitate de CNAS pot fi transmise prin mijloace electronice sau depunerea de către o altă persoană.

O altă situație se referă la pacienții cu boli cronice, nu mai e necesară o nouă reevaluare pe perioada stării de urgență. Medicul de familie poate emite prescripție în baza documentelor deja emise. Situația consultărilor la distanță pentru persoanele infectate cu COVID este extinsă și pentru alte categorii de pacienți, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații pe oră. Mai sunt și alte prevederi care privesc modul de decontare al cheltuielilor, pentru a asigura decontarea din bugetul național.

Alte declarații:

Ionel Dancă:

„Prima veste e legată de cursul altor acte normative. A fost publicată OUG privind șomajul tehnic și de mâine practic angajatorii care doresc să depună solicitări pentru decontarea părților prin această facilitate pot depune documentele la Ministerul Muncii conform dispozițiilor emise de minister, o simplă declarație de propria răspundere.

De asemenea, celelalte categorii de angajați, PFA, profesii liberale, vor putea de asemenea după publicarea acestei ordonanțe să depună actele. În continuare, vă prezint deciziile adoptate astăzi.

Tot în domeniul Sănătății a fost aprobată o hotărâre pentru modificarea organigramei MS. Crește numărul posturilor cu 2000. Pentru perioada stării de urgență recomandarea este ca angajările să fie efectuate prin detașări sau perioadă determinată. E vorba de acoperirea unei nevoi imediate în special în DSP-uri și serviciile de ambulanță.

Se facilitează relația și se impune obligativitatea folosirii documentelor electronice între autorități și persoane fizice sau juridice.

Vorbim și despre hotărâri din domeniul economic, buget de venituri și cheltuieli pentru Metrorex și de Poșta Română. Această decizie practic le permite desfășurarea lucrărilor și le asigură bugetul pentru plata obligațiilor și a cheltuielilor”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:

„E adevărat, a trebuit să clarificăm această măsură. Am văzut foarte multe discuții și am vrut să elimin urme de îndoială. Ratele persoanelor fizice și  credite ipotecare știți foarte bine că statul le garantează, am vrut să fie foarte clar și dobânda aferentă perioadei de suspendare reprezintă o creanță distinctă. La această creanță dobânda e 0%. Plata se va face eșalonat din luna următoare încheierii amânării.
Dobânda e 0. OUG care a fost trimisă spre publicare oferă clienților posiblitatea de a suspenda până la 9 zile. Cererile se pot depune până la 45 de zile de la intarea în vigoare a OUG. Cetățenii au 45 de zile. Au fost discuții că nu este timp, acum sper că este timp. Încă o clarificare. Inițial se spunea că poate fi acordată doar pentru cei care nu au restanță până la anunțarea stării de urgență. Cei care își plătesc restanțele până la depunerea solicitării pot să beneficieze. Știm prin ce trec românii, asigurăm că OUG vine în sprijinul lor.”

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday