Raed Arafat a argumentat motivul pentru care, în noua hotărâre a CNSU și aprobată de guvern, sunt exceptate de la unele restricții doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, nu și cele testate: “Hotărârea aprobată astăzi permite desfășurarea unor activități doar pentru cei vaccinați împotriva Covid, respectiv persoanele aflate în perioada dintre a 15-a şi a 180-a zi după confirmarea cu Covid. De ce nu permitem și testaților? Există un management al riscului, considerăm că pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, ATI, ei se pot infecta, ei pot avea probleme și pot ajunge mai repede la Terapie Intensivă.” 

Șeful DSU a dat exemple de restricții de la care sunt exceptate persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, în localitățile cu incidența peste 6 la mie:

  • Organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri va fi permisă cu participarea acestor două categorii, la incidența peste 6 la mie, cu 50% din capacitate. 
  • Evenimente sportive spectatori până la 50% din capacitate, pentru cele două categorii de persoane, cu un metru între participanți și purtarea măștii.
  • Organizarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, alte evenimente culturale, la 50% din capacitate, cu masca de protecție, pentru cele două categorii.
  • Activitățile și sportive recreative în aer liber se desfășoară cu cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. 
  • Activitatea cu public în restaurante, baruri, cafenele, la interior și la terase se permite la 50% din capacitate între orele 05-24. 
  • În zonele cu limitări de circulație (de exemplu în timpul nopții, în weekend-uri), persoanele vaccinate sau trecute prin boală sunt exceptate și pot circula.
  • Magazinele, mall-urile se închid la ora 22. Rămân funcționale apoi activitățile de livrare/takeaway.

În localitățile cu peste 6 la mie, intră în vigoare carantina de weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă toată săptămâna. Astfel, sunt exceptați și de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală.

Hotărârea completă va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial.

În hotărârea CNSU din 30 septembrie 2021, adoptată astăzi de guvern, se menționează că va fi introdusă obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise. “Este nevoie de purtarea măștii în aer liber?”, a fost întrebat șeful DSU: “Da, la rata peste 6 la mie, masca va fi obligatorie, dar vor fi și excepții, iar acestea vor fi detaliate luni în ordinul Ministrului Sănătății – Ministrului de Interne. Unde nu se poartă – la activități sportive și în parcuri, de exemplu. Vorbim de zone de risc, vor apărea datele luni”, a precizat acesta.

Raed Arafat a vorbit și despre situația din București, unde autoritățile locale au adoptat vineri seara restricții pe baza unei hotărâri de guvern anterioare: “Ei au adoptat hotărârea pe baza ordinului vechi. Trebuie să se reîntâlnească și să readapteze hotărârea lor la ce a aprobat guvernul astăzi. Depinde când se publică decizia în București. Până decid autoritățile locale, vor fi menținute restricțiile aprobate aseară de Comitetul Municipal”, a argumentat Raed Arafat.

Faptul că guvernul a stabilit astăzi restricțiile care vor intra în vigoare (în condițiile în care ședința fusese programată inițial să aibă loc vineri) a creat confuzie în ceea ce privește restricțiile din București. Vineri seara, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) a aprobat introducerea de noi măsuri, însă ținând cont de Hotărârile de guvern anterioare, nu de cea aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) joi, ce ar fi trebuit validată ieri de executiv. CMBSU nu a mai așteptat până sâmbătă să aprobe noile măsuri pentru că altfel ar fi expirat termenul de 48 de ore până la care acestea puteau fi aprobate.

Practic, guvernul a decis astăzi ce măsuri vor intra în vigoare în localitățile cu incidență mare, iar autoritățile locale din București vor convoca o nouă întâlnire pentru a aproba noi măsuri, ținând cont de această dată de ce a decis guvernul sâmbătă.

Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday