Mugur Isărescu a declarat cu privire la OUG de modificare a Codului Fiscalsunt părți din lege greu de înțeles și că inclusiv BNR are nelămuriri privind modul în care se aplică. Guvernatorul a subliniat faptul că o astfel de OUG ,,trebuia prezentată în Comitetul de Stabilitate MacroEconomică”.

,,Principalul motiv de nemulțumire este că în alte țări s-a discutat cu industria. Discuți cu industria bancară. Nu vii la sfârșit de an, în prag de Crăciun cu o bombă de asta. Avem și noi nelămuriri cum se aplică. Sunt părți din lege pe care cu greu le înțelegem. O asemenea OUG trebuia prezentată în Comitetul de Stabilitate MacroEconomică. Probabil vom solicita o ședință extraordinară”, a declarat Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul a acuzat că flexibilitatea și eficiența politicii monetare vor fi afectate. ,,Asta nu ajută Guvernul. Ne-am chinuit să înțelegem OUG, a fost o echipă în perioada sărbătorilor care a făcut o evaluare asupra impactului pe sectorul bancar. Normal era ca înainte să avem OUG, să avem un proiect de impact. Ne-a fost cerut după”, a mai spus el.

Mugur Isărescu a precizat că este vorba de un impact de miliarde de euro: ,,Ne-a luat prin surpindere trăsnaia. Avem dreptul conform legii să facem propuneri, sugestii. Nu putem să o modificăm, dar putem să spunem acesta este impactul, iar legiuitorul, adică în acest caz ministerul de Finanțe să ne răspundă”.

,,Probabil că vor mai fi direcții care încearcă să evalueze impactul. Cel mai bine ar fi să discutăm serios, în cadrul legal pe care îl avem. Al UE. Se numește Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică. Acolo se discută serios, nu pe grafice colorate”, a mai declarat guvernatorul.

De asemenea, Mugur Isărescu a precizat că nu a primit nicio invitație la ministerul de Finanțe. Eugen Teodorovici declara în urmă cu câteva zile că îl va invita să dea explicații la Ministerul Finanțelor. ,,Aud că sunt presiuni agresive din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul”, spunea ministrul.

În replică, astăzi guvernatorul BNR a spus: ,,Întrebați-l pe el ce a vrut să spună, ce presiuni să facem noi? E o aiureală”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday