Guvernul s-a întrunit într-o ședință extraordinară, in această seară, de la ora 18:30. La începutul ședinței, Dăncilă a anunțat că va fi adoptată ordonanța prezentată de Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.  La finalul ședinței, Teodorovici și Vâlcov au vorbit despre OUG pe reforma fiscală. 

Printre cele mai importante prevederi ale ordonanței (textul integral aici):

  • Toate companiie din energie vor fi taxate cu 2% pe cifra de afaceri.
  • Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru utilizatorii casnici și industriali. Vâlcov: “Prin această măsură, statul român nu câştigă niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5-2 miliarde de lei. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. “
  • Contribuabilii vor putea să își mute banii de la Pilonul II numai la Fondul Public de Pensii. Crește semnificativ capitalul obligatoriu pentru administratorii de fonduri private.
  • Taxa pe lăcomie – Activele băncilor vor fi impozitate la Robor peste 2%, față de 1,5% în proiectul inițial.
  • TVA-ul nu mai este redus la 18% de la 1 ianuarie 2019, așa cum este prevăzut în programul de guvernare.

Întrebat dacă “Se mai pomenește despre transferul banilor din Pilonul II către Pilonul I sau III și dacă se vor putea retrage sau muta banii”, Darius Vâlcov a răspuns că oamenii vor putea să-și retragă banii doar către Pilonul I de pensii. 

“Cei care doresc ca întreaga contrbiuție să meargă la creșterea anunțată și votată în Pilonul I, se vor retrage de la Pilonul II. Cei care vor să mențină ouăle în două coșuri, pot păstra și Pilonul II. Unii au încredere numai în stat, alții în ambele.

Nu mai trebuie să plătiți comision, banii vă rămân în Pilonul II, iar pentru Pilonul I aveți o contribuție integrală de 25%. Dacă vrei să treci la Pilonul I, banii rămân acolo, iar la pensie îți iei banii pe Pilonul II”, a declarat Vâlcov.

“Referitor la Pilonul II de pensii, contrar unor opinii, nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de adminsitrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

Am decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,5-2 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese iniţial un procent de 3%

S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa, de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei.”, a mai adăugat Darius Vâlcov.

Principalele declarații ale lui Eugen Teodorovici: 

Astăzi a fost adoptat un act foarte aștept de români și de cei cu capital autohton. Actul normativ conține un set de măsuri care are scopul de a crește bunăstarea românilor și stimularea investițiilor. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase și comparând situația cu alte state din UE și cu media din UE.

Toate observațiile de la instituțiile invitate să analizeze acest document au fost luate în considerare. Ministerul Justiției și-a asumat acest act, și toate instituțiile.

Guvernul corectează unele pactici din sectorul bancar şi sectoul energiei.

Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase. Una este propunerea de înfiinţare a unui fond pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare. O altă prevedere este înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii locale prin care vom susţine investiţiile comunităţilor locale şi universităţilor. Bugetul este de aproximativ 10 miliarde de euro. Este gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Un punct foarte important şi aşteptat este cel legat de introducerea unui mecanism pentru protejarea consumatorilor şi firmelor care au credite în cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Orice depăşire este taxată cu diferite marje propuse de Ministerul de Finanţe.

Se propune pentru anul 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unui punct de pensie majorat. Se menţine în 2019 sistemul privind voucherele pentru sistemul bugetar de 1.450 lei.

O altă propunere: devansarea creşterilor salariale din 2022 pentru septembrie 2020 pentru cadrele didactive. Sunt şi măsuri menite să regleze aspecte de ordin tehnic: o prevedere care obligă administraţiile publice locate să publice execuţia bugetară online începând cu 1 august 2019.

„Astăzi o să luăm o serie de măsuri care au scopul principal de a crește Bună starea românilor, nivelul investițiilor și de a corecta bunele practici incorecte în domeniul bancar și în domeniul energiei”, a spus premierul Dăncila la începutul ședinței.

Dăncilă a anunțat că impozitarea activelor băncilor, așa numita „taxă pe lăcomie”, se va aplica în cazul  în care ROBOR depășește un nivel mai mare 2%. În proiectul de ordonanță inițial era stipulată impozitarea activelor băncilor la un nivel al ROBOR mai mare de 1,5%.

Declarațiile Vioricăi Dăncilă: 

“Principalele măsuri cuprinse în OUG ce va fi adoptată în această ședință de Guvern se referă la:

Demararea unui program privind construcția a 1.000 de grădinițe cu program sportiv în parteneriat public-privat;

Plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici;

Stabilirea unui nivel minim de 1 miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G și stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G;

Înființarea unui fond pentru dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare, pentru care vor fi alocați 310 milioane de lei;

Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al Roborului mai mare de 2%;

Înființarea unui fond de investiții pentru autoritățile locale și universități;

Devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice;

Acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari;

Creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 lei brut din ianuarie, reducerea taxelor pe muncă;

Majorarea taxelor pe viciu în cazul jocurilor de noroc la 2% din cifra de afaceri;

Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%;

Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei.”

Video cu declarațiile de la începutul ședinței:

Ședința Guvernului României din 21 decembrie 2018

Ședința Guvernului României din 21 decembrie 2018Pentru a fi la curent cu următoarele transmisiuni în direct, vă rugăm să dați like paginii Privesc.Eu!

Gepostet von Privesc.Eu am Freitag, 21. Dezember 2018

Miniștrii s-au întrunit și ieri într-o ședință de cabinet, la care a participat și Klaus Iohannis. Președintele a anunțat în urmă cu câteva zile că va participa la toate ședințele de guvern, pentru a împiedica adoptarea unei posibile ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere.

Liviu Dragnea a anunțat joi seară că Guvernul va adopta această ordonanță și avertiza marile companii să nu mai șantajeze statul român.  Statul nu este sat fără câini și nu este la cheremul companiilor, spunea Dragnea.

Reamintim că ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal a fost aspru criticată de mediul afaceriReprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, care reprezintă peste 54.000 de companii românești și străine, ce contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de persoane, i-au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită să le permită să vină la ședința de guvern, conform Profit.ro.

Ministrul de Finanțe a prezent marți principalele măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să le adopte. Printre principalele modificări anunțate este aceea că contribuabilii își vor putea retrage banii de la Pilonul II de pensii, după cinci ani de contribuție, cu reținerea unui comision de 2% din suma acumulată.

Totuși, Viorica Dăncilă a anunțat joi seara o modificare în ceea ce privește Pilonul II de pensii, în sensul în care românii nu își vor putea retrage banii (cum era anunțat inițial), ci vor putea transfera banii fie în Pilonul I, adică la pensia de stat, fie către Pilonul III, o pensie privată facultativă pe care o pot alege.

Proiectul de act normativ prezentat de Eugen Teodorovici mai prevede înființarea unui fond de investiții de 10 miliarde de euro, care va fi gestionat de Comisia Națională de Prognoză. De asemenea, se prevede înghețarea „cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice”.

Se introduce o așa numită taxă “pe lăcomie”pentru profiturile băncilor, care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR. Guvernul estimează că va obține la buget 3,6 miliarde. de lei din această sursă, anul viitor.

Actul normativ prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali.

„Să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE.

Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM.

Producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la prețuri mai mari de 68 lei/MWh”, conform proiectului de ordonanță.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday