Bloomberg explică faptul că odată cu avansul de astăzi de pe bursa de la Chicago (de referință) grâul este acum cu 60% mai scump față de finalul anului trecut. India este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, dar înainte de război nu era un mare exportator, întrucât vindea recolta mai mult pe piața internă.

Totuși, în weekend, India a interzis (dar nu total) exporturile de grâu, din cauza faptului că valul puternic de căldură a afectat recoltele, iar în țară prețurile la cereale și produse pe bază de cereale au crescut în ritm alarmant. Întreg subcontinentul indian se confruntă cu un val de căldură la limita suportabilității pentru populație, motiv pentru care în mai multe state indiene au fost închise școlile și a fost raționalizat consumul de energie.

Guvernul de la Delhi a dat asigurări că această interdicție la export nu este permanentă și că în continuare se realizează transporturi în străinătate, în baza scrisorilor de credit deja emise sau către state care au nevoie de provizii pentru ”a-și satisface nevoile de securitate alimentară”.

Totuși, măsura a fost criticată de liderii G7, care au făcut referire și la războiul din Ucraina când au spus că o foamete globală este iminentă. Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale, iar cu cele două țări în conflict armat, India rămăsese singurul mare exportator.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday