Temperatura medie înregistrată în nord-vestul Indiei luna trecută a fost de 35,9 grade Celsius, în timp ce în nordul țării a fost de 37,7 grade, nemaiatinse în 122 de ani de când au început măsurătorile, explică CNN. În capitala New Delhi au fost șapte zile consecutive cu peste 40 de grade. 

În Pakistan, vinerea trecută, termometrele au arătat 47 de grade Celsius în două orașe din sud-estul țării, cea mai ridicată temperatură înregistrată într-un oraș din emisfera nordică în ziua respectivă. Ministrul Schimbărilor Climatice a comentat chiar că ”este pentru prima dată în zeci de ani când nu avem primăvară”.

Meteorologii se așteaptă ca temperaturile în India să scadă cu 3-4 grade Celsius în această săptămână, în timp ce în Pakistan sunt așteptate maxime de 40 de grade. Șeful Grupului Interministerial pentru Schimbări Climatice din India a afirmat că valoarea de căldură actuală este unul fără precedent: ”Am observat o schimbare a intensității, a orei de sosire și a duratei, adică ceea ce au prezis experții în climă că se va întâmpla. Va avea un impact în cascadă asupra sănătății”.

În statul Punjab, denumit ”coșul cu pâine al Indiei”, șocul termic afectează puternic culturile de grău, motiv pentru care producția a scăzut. Valurile de căldură loveau de obicei în mai și iunie, însă anul acesta este încă din martie. În statele Odisha și Bengalul de Vest, școlile au fost închise. 

În alte părți ale țării, unde oamenii au fost forțați să stea în locuințe, cererea mare de electricitate a dus la o penurie de cărbune, fapt ce a provocat întreruperi de curent și de nouă ore pe zi. Stocurile de cărbune sunt sub 25% la trei din cinci centrale din Delhi, iar pentru a intensifica livrările au fost anulate peste 600 de trenuri de călători, pentru a facilita circulația celor de marfă.

Surse alternativă: CNN , The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday