Prin proiectul Loon, fondat în 2011, Alphabet (Google) își propunea să ofere o alternativă mai puțin costisitoare la turnurile celulare, însă joi aceasta a declarat că ideea nu este viabilă din punct de vedere comercial. 

“Deși am găsit un număr de parteneri dispuși să ne ajute pe parcurs, nu am găsit o modalitate de a ajunge la costuri suficient de scăzute pentru a construi o afacere durabilă pe termen lung”, a spus Lastair Westgarth, director executiv al Loon.

Westgarth a mai spus că Loon lasă în urmă dezvoltarea de echipamente de comunicații care ar putea oferi acoperire celulară într-o zonă de 200 de ori mai mare decât un turn obișnuit de comunicații.

Rich DeVaul, fondator al proiectului, dar care nu mai face parte din Alphabet, a precizat că creșterea cererii de conectivitate mobilă a făcut ca turnurile să fie în final mai rentabile în întreaga lume decât se estima în urmă cu un deceniu. Astfel, s-a diminuat nevoia unui proiect precum Loon.

În 2020, compania a încercat un proiect pilot în Kenya. Tehnologia s-a dovedit de succes însă doar ca backup, în proiecte pe termen scurt, așa cum s-a întâmplat în Peru și Puerto Rico, când turnurile au fost doborâte de dezastre naturale (cutremure, inundații). 

Tehnologia va fi pusă la dispoziția guvernelor sau a organizațiilor nonprofit care doresc să aducă internet de mare viteză în zonele de pe glob care nu beneficiază de acces și nu pot proiecta o dezvoltare a unor rețele permanente.

În paralel, companiile susținute de antreprenori precum Elon Musk, Richard Branson și Jeff Bezos continuă cursa pentru crearea unei rețele globale de internt mobil, folosind sateliți pe orbita apropiată a Pământului.

În decembrie 2020 SpaceX (compania lui Elon Musk) a anunțat că va primi 885 de milioane de dolari din partea Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA pentru extinderea rețelei de internet Starlink în zonele rurale. Cu un an înainte, compania a atras de la investitori peste un miliard de dolari. Amazon spunea acum două luni că intenționează să ducă în spațiu circa 3.200 de sateliți pentru internet în bandă largă.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday