Liderii celor trei partide au anunțat oficial încheierea acordului pentru formarea unui guvern de coaliție, care va fi condus de social-democratul Olaf Scholz. Momentul marchează încheierea perioadei de 16 ani în care Germania a fost condusă de Angela Merkel și ieșirea de la guvernarea Partidul Creștin Democrat (CDU) condus de aceasta.

În ultimii trei ani, Olaf Scholz a fost ministru al Finanțelor și vicecancelar, în ultimul cabinet al Angelei Merkel. Presa internațională scrie că cel mai probabil, Germania va avea un nou cabinet înainte de Crăciun. Discuțiile pentru formarea coaliției de guvernare au început pe 21 octombrie, iar alegerile parlamentare au avut loc în urmă cu două luni, pe 26 septembrie.

Odată cu intrarea „verzilor” la guvernare, opinia publică este încrezătoare că statul german își va atinge obiectivele asumate pentru respectarea Acordului de la Paris, acela ca temperatura globală să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile dinainte de Revoluția Industrială. Noua coaliție susține renunțarea la cărbune până în 2030, an până la care țintește ca 80% din energia electrică să provină din surse regenerabile.

Alianța dintre Verzi (foto stânga Annalena Baerbock) social-democrați (mijloc Olaf Scholz) și liberalii de la FDP (dreapta Christian Lindner), denumită “coaliția semafor”, după culorile celor trei partide, au anunțat deja un plan de ieșire treptată din așa-numita “situație epidemică de magnitudine națională” în urma căreia guvernul federal a primit puteri sporite pentru a implementa măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului.

La alegerile din urmă cu două luni, SPD a obținut 25,7% din voturi, blocul CDU/CSU 24,1%, Partidul Verzilor 14,8%, iar FDP 11,5%. Angela Merkel a condus Germania timp de 16 ani și a fost văzută ca liderul de facto al Uniunii Europene. După victoria lui Donald Trump la alegerile din 2016, unii au declarat-o pe Angela Merkel noul lider al lumii libere, deoarece a rămas figura de bază a valorilor democratice occidentale liberale, în fața abordării America First a președintelui american de atunci.

În timpul mandatului de Cancelar al Angelei Merkel s-au succedat patru președinți americani (George W Bush, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden) și cinci premieri britanici (Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson).

Surse alternative: BBC, DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday