“Votanții ne-au transmis foarte clar. S-au exprimat pentru trei partide – SPD (Partidul Social Democrat), verzii și FDP (Partidul Liber Democrat) – acesta este mandatul clar dat de către cetățeni. Aceste trei partide ar trebui să formeze noul guvern”, a declarat Scholz, care a argumentat că poporul a votat pentru trimiterea în opoziție a CDU (Uniunea Creștin Democrată), partidul Angelei Merkel.

Candidatul CDU, Armin Laschet, a declarat că și el ar putea începe negocierile pentru formarea unei coaliții, în ciuda faptului că sub candidatura sa, partidul a obținut cele mai slabe rezultate la alegerile parlamentare. Analiștii consideră că Laschet are mult mai puține șanse să negocieze cu succes formarea unui guvern. După închiderea urnelor, Verzii și FDP au transmis că mai întâi vor negocia între ele, apoi se vor orienta către un guvern cu SPD sau CDU.

Scholz a declarat că speră să formeze o coaliție înainte de Crăciun. Până la învestirea noului cabinet, Angela Merkel, care nu a mai candidat pentru un nou mandat, va conduce executivul.

Rezultatele preliminare ale scrutinului arată că SPD a obținut 25,7% din voturi, blocul CDU/CSU 24,1%, Partidul Verzilor 14,8%, iar FDP 11,5%, potrivit Reuters. Pe fondul informației că și liberalii vor intra la guvernare, dar și a faptului că partidul de extremă-stângă Linke a obținut rezultate foarte slabe, acțiunile companiilor germane au crescut luni. Partidul de extremă-dreaptă AfD (Alternativa pentru Germania) a obținut puțin peste 10% și nu este luat în calcul de niciun alt partid petru următorul cabinet. 

Dacă Olaf Scholz va conduce următorul guvern german, va fi abia al patrulea cancelar socialist de după Al Doilea Război Mondial și primul din 2005. În ultimii 16 ani, în care SUA și Franța au schimbat patru președinți, Germania a fost condusă de Angela Merkel.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Christian Offenberg | Dreamstime.com.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday