Planul, finanțat de către guvernul Germaniei prin intermediul împrumuturilor, a fost anunțat pentru prima dată de către cancelarul Olaf Scholz, la sfârșitul lunii trecute. Cele 200 de miliarde de euro sunt alocate de către guvern pentru a combate creșterea prețurilor la energie, în contextul unei inflații care a ajuns în luna septembrie la 10%, cea mai mare valoare înregistrată de la sfârșitul anului 1951. 

Guvernul de la Berlin spune că planul va fi în vigoare până în 2024, iar gospodăriile private ar putea beneficia de un plafon al prețurilor la energie de până la 80% din consumul obișnuit, începând din luna martie a anului viitor. Plafonul pentru companii și întreprinderi ar putea intra în vigoare în luna ianuarie, mai scrie Deutsche Welle.

Pentru a se asigura că guvernul poate susține finanțările, parlamentarii germani au votat în favoarea suspendării unei legi care limitează împrumuturile nete structurale ale guvernului federale la 0,35% din produsul intern brut al țării. Legea a fost pentru prima dată adoptată în 2009. 

Deutsche Welle explică faptul că, potrivit legii germane, această limitare a cheltuielilor poate fi suspendată doar “în cazul unor dezastre naturale sau situații urgente excepționale care nu pot fi controlate de stat și care afectează în mod semnificativ poziția financiară a statului”. Bundestagul a suspendat în mod repetat această lege de la debutul pandemiei de Covid, pentru a permite împrumuturi mai mari.

În urmă cu două săptămâni, Polonia a acuzat Germania de “egoism” pentru “cheltuielile interne generoase” care au în vedere protejarea consumatorilor și întreprinderilor germane de creșterea costurilor la energie. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a invocat o diferență fiscală care separă țările bogate, care pot aloca sume mari pentru subvenții interne, de țările care nu își permit să cheltuiască astfel de sume.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday