La Paris, mii de oameni s-au adunat în Place de la République cu afișe de tipul „Je suis prof” (eu sunt profesor) sau „Je suis Samuel”. Printre manifestanți au fost văzuți premierul Castex și primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Alte marșuri de solidaritate cu profesorul Samuel Paty și în semne de protest față de execuția sa barbară au avut loc în Lille, Lyon, Nantes, Toulouse, Strasbourg, Marsilia și Bordeaux. Pentru miercuri este prevăzută o ceremonie națională în memoria profesorului de istorie Samuel Paty.

Între timp, ancheta pare să avanseze, 11 persoane fiind arestate până acum de Parchetul Antiterorist. Presa franceză susține că patru dintre suspecți sunt rude ale cecenului de 18 ani care l-a executat pe Paty, dar printre ceilalți se mai află tatăl unuia dintre elevii săi, dar și un predicator musulman, descris de mass-media franceză drept un islamist radical.

Execuția profesorului Samuel Paty a avut loc vineri, la ora 17.30, în fața școlii în care acesta preda, la câteva zile după ce el le-a prezentat elevilor săi caricaturile cu Profetul Mahomed, apărute în Charlie Hebdo, în cadrul unei lecții privind libertatea de exprimare. Asasinul său, un tânăr de 18 ani, de origine cecenă, a fost împușcat de polițiști la cîteva minute după atentat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday