Președintele Emmanuel Macron s-a deplasat la locul incidentului, vineri seara, însoțit de Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer. Macron a confirmat că este vorba de un atentat terorist islamist, dar nu a dat detalii despre cele întâmplate, preferând să condamne obscurantismul religios: “Nu ne va învinge! Nu ne va diviza!”

Atacul s-a produs vineri la ora 17, în Conflans Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului. Aparent, atacatorul este cecen, fiind născut la Moscova în urmă cu 18 ani și emigrat în Franța. Adunarea europeană a cecenilor a condamnat atacul și a făcut un apel public de a nu fi condamnată o întreagă etnie pentru faptele unuia dintre membrii ei.

Filmul evenimentelor, așa cum a fost acesta refăcut de presa franceză:

  • După ce profesorul de istorie-geografie le-a vorbit copiilor de clasa a IV-a despre libertatea de exprimare și le-a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed care au produs atacul de la Charlie Hebdo (2015), mai mulți părinți au protestat (reprezentarea grafică a Profetului este considerată blasfemie de musulmani);
  • Protestul părinților s-a răspândit pe rețelele sociale. Profesorul a depus o plângere pentru defăimare, simțindu-se amenințat. Incidentele au avut loc în urmă cu mai multe zile;
  • Vineri, în jurul orei locale 17, martorii au auzit strigăte pe strada din fața școlii, inclusiv “Allah Akbar” (Allah e mare!). Potrivit BFMtv, există cel puțin un martor ocular al atacului în care profesorul a fost ucis cu cuțitul, iar ulterior decapitat;
  • Sosit de urgență la fața locului, un echipaj de poliție l-a interceptat pe suspect în apropiere. Acesta era înarmat cu un cuțit și a fost împușcat mortal de polițiști.
  • Echipele antiteroriste au închis zona, iar parchetul specializat a preluat ancheta, arestând în cursul serii patru membri ai familiei atacatorului, inclusiv un minor.
  • Ulterior procurorii au precizat faptul că atacatorul este tânăr, are 18 ani, dar nu este clar dacă este rudă cu vreunul dintre elevii profesorului ucis;
  • Ministrul de Interne, care călătorea spre Maroc, s-a întors de urgență în Franța, pentru a participa alături de Președintele Macron și de Premierul Jean Castex la o celulă de criză.

Surse alternative: Reuters, Bfmtv

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday