Economia României a pierdut 12,3% în Trimestrul II (aprilie – iunie), jumătate din perioadă fiind marcată de starea de urgență și oprirea unor firme și instituții publice. Fiind primul trimestru de scădere, economia NU este considerată a fi în recesiune.

  • În al doilea trimestru economia s-a contractat cu 12,3% față de trimestrul anterior și cu 10,5%, față de același trimestru din 2019. Este cea mai mare scădere trimestrială de când există date statistice de măsurare a PIB (1996).
  • Pe prima jumătate a anului scăderea economică este de 4,7% pe seria brută și 3,9% după ajustarea sezonieră. Cum în primul trimestru din 2020 PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior (+2,7% față de TI 2019), iar intrarea în recesiune este considerată după două trimestre consecutive de scădere economică, România nu este în recesiune.
  • Datele semnal nu detaliază evoluția fiecărui sector în parte, dar închiderea activităților neesențiale face evident faptul că serviciile (care dețin și cea mai mare pondere în PIB) au fost cele mai afectate.
  • În prima jumătate a anului 2020, industria, care a intrat în recesiune sectorială încă de anul trecut, a pierdut 35% din volum.
  • Ministerul de Finanțe ia în calcul o scădere economică de 3,8% pe întreg anul 2020, chiar dacă scenariul de bază prevede revenirea economiei pe creștere în Trimestrul III.
  • La nivel european, cele mai mari scăderi economice cauzate de perioada de carantină au fost anunțate de Marea Britanie (-20%) și Spania (-18%), în timp ce Germania a anunțat o scădere de -10%, iar Italia -14%

Sursa: INSSE

Folosim cookies